Янев обяви: Кирил Йорданов е ощетил Варна с над 1,5 млрд. лв. 19.03 | 12:07

Над бившия варненски кмет е имало не чадъри, а цели шезлонги от Тройната коалиция, смята лидерът на РЗС

От Кремена Бедерева

В сигнал до Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта се твърди, че кметът на Варна Кирил Йорданов е ощетил общината с над 1,5 милиарда лева. Това каза на пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев, предаде агенция "Фокус”.

Образувани са повече от 60 преписки, няколко досъдебни производства. Има установени груби и системни нарушения, посочи Янев.

Категорично, над Кирил Йорданов е имало не чадъри, а цели шезлонги от Тройната коалиция, огромни стоманобетонни конструкции, в които той е живял сигурно и без да го пипат институциите, заяви Янев.

"Друг сигнал е срещу Георги Иванов, кмет на Община Хасково. В него се твърди, че фирма, негова собственост извършва ремонт, без необходимите документи. На 10 февруари 2012 година се твърди, че са ощетили общината с незаконна обществена поръчка, а също така - и че кметът е продавал държавни имоти, които не са собственост на общината. Общината не работи в полза на хората, а в полза на кмета, описана е такса рекет или "дарение”, което се иска от всеки, решил да строи”, посочи Янев.

Сигнал има и срещу Александър Абрашев кмет на Калояново, за финансови злоупотреби и за ощетяване на общината. Кметът е сключил договор за строителство на много по-неизгодни условия.

Друг сигнал е срещу Златко Живков, кмет на Монтана. Според сигнала - има нарушения при покупка на лекарства от аптека на съпругата му и дъщеря му, което е конфликт на интереси. Извършени са и незаконни обществени поръчки.

Сигнал срещу кмета на Божурище Аспарух Аспарухов, отбелязва, че кабинетът на кмета се е превърнал в скъпа частна зоологическа градина с екзотични животни.

Има сигнал срещу кмета на Община Добрич - селска Петко Петков за злоупотреби в общината.

Твърди се, че на част от кметовете, определени лица от ГЕРБ са осъществявали покровителство. Също така и лица от БСП и ДПС. Например за Любен Татарски се твърди, че е бил покровителстван от ГЕРБ, което не е така. По отношение на кмета на Хаджидимово, многократно той е парадира, че е активист на Миглена Кунева. Сигналът е лично по жалба на Неврокопския митрополит Натанаил.

Друг сигнал до комисията е срещу кмета на Гърмен Ахмед Башев. В него са установени много закононарушения, които са събрани в 79 страници. По отношение на Ахмед Башев, аз съм получавал многократни заплахи, там категорично има чадър на ДПС и лично на Ахмед Доган, обясни Янев.

На пресконференцията бяха представени и други сигнали за общини, постъпили в Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Водещи

Най-четени