Ясни са тримата митрополити, кандидати за нов патриарх 16.02 | 15:20

Светият синод избра - Русенският митрополит Неофит, Старозагорският Галактион и Ловчанският Гавриил. Церемонията ще бъде на 24 февруари

От Гергана Златкова

След дълго съвещаване Светият синод избра тримата митрополити, измежду които ще бъде избран новият български патриарх.

Това са Русенският митрополит Неофит, Старозагорският митрополит Галактион и Ловчанският митрополит Гавриил. Неофит и Гавриил са избрани с по девет гласа, това съобщи пред журналисти говорителят на Светия синод митрополит Йосиф, предаде агенция "Фокус”.

Вчера с десет гласа за кандидат за патриарх беше избран Старозагорският митрополит Галактион.

Съборът за избор на нов патриарх е насрочен за 24 февруари.

Очакваше се заседанието днес да продължи до полунощ, след като вчера духовниците се съвещаваха над 8 часа. Имаше дори слухове, че е възможно да не бъдат излъчени другите двама кандидати, което би поставило под въпрос избора на патриарх.

Радвам се, че накрая решихме проблема, защото трябваше да излезем с достойнство. Затова наистина съм доволен, каза Ловчанският митрополит Гавриил.

На въпрос – дали избраните кандидати са достойни, той каза "всички са достойни”.

На въпрос дали това, че няма досие, му дава предимство, той каза: "Не бива да се борави толкова с тези досиета. Друг е въпросът и какво е имало в това досие. Аз съм си платил цената да нямам досие, но може би има хора, които не по-малко от мен са понасяли трудности. Не смятам, че това ми дава предимство”.

Най-четени