В Народната библиотека са влезли 4 хил. книги през тази година 09.11 | 17:29

Не е вярно, че библиотечните фондове не са обновявани, казва културното министерство

От Деляна Петкова

Около 2 млн. лева в подкрепа и популяризиране на българската книга са предвидени в проектобюджета на Министерството на културата за 2012 година. Конкретните пера в бюджета се обсъжда в момента, се казва в съобщение на министерството.

"Подкрепата за българската книга е трайна политика на Министерството на културата, която продължи и през 2009 и 2010 година, когато Министерството разполагаше с твърде ограничен бюджет", обясниха от институцията.

През миналата година са били отделени малко над 117 хил. лева за популяризиране на българската криза, а през 2009 година сумата е била 260,7 хил. лева. По програма "Помощ за книгата” за 2011 година за издаване на нови книги, както и за подкрепа и популяризиране на българската книга, бяха разпределени и изразходвани 191 хил. лева.

"Не отговарят на истината тиражираните в публичното пространство през последните дни твърдения, че през 2011 г . в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на практика не са постъпвали никакви нови книги", се казва още в официалното писмо.

Причината за това изявление са протестите на няколко издателски асоциации и творци. Днес те проведоха литературно четене пред Министерския съвет в подкрепа на библиотеките.

Според данните на Министерството на културата фондовете на Народната библиотека са постъпили са постъпили около 4 хил. нови книги. Обновяват се и фондовете на 938 читалища в страната.

Министерството на културата работи в партньорство с Програмата за развитие на ООН и по проекта "Глобални библиотеки - България”. По него се модернизират библиотеки в цялата страна. Субсидията е на стойност 15 млн. долара, отпуснати от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс”, допълват още от министерството.

Най-четени