Жега! Живакът ще удари над 40 градуса 24.08 | 07:05

НИМХ обяви оранжев код за почти всички области на страната

От Филипа Тодева

Националният институт по метеорология и хидрология при БАН обяви код оранжев за почти всички области на страната заради очаквани много високи температури.

"Времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете", съветват синоптиците. Под жълт код, който е знак за по-малка заплаха са областите Смолян, София-град, София-област и Перник.

Днес времето ще е слънчево и много горещо с максимални температури между 36° и 41°, в София 36°. В Източна България около и след обяд ще духа до умерен вятър от изток-югоизток.

Във връзка с трайно засушаване на растителната покривка и очакваното сухо и горещо време до края на седмицата, е необходимо повишено внимание при работа с източници на открит огън с цел предотвратяване възникването на полски и горски пожари.

Атмосферното налягане ще се понижи съвсем слабо.

В планините ще бъде предимно слънчево, незначителна купста облачност ще има около и след обяд. Ще духа слаб източен, по високите части умерен североизточен вятър. Максимална температура на 1200 метра 29°, на 2000 метра 22°.

По Черноморието времето ще бъде слънчево, след обяд ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури там ще са около 30°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Водещи

Най-четени