До седмица пускат българското киберченге 07.12 | 21:06

В момента работна група подготвя и Меморандум между България и НАТО по въпросите на информационната сигурност

От Силвия Стоядинова

До седмица всички държавни институции ще имат достъп до портала на Правителствения център за компютърни инциденти, съобщават от Изпълнитена Агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".

При спиране на работата на системите, които предоставят важни електронни услуги, в резултат на инцидент, както и при разкриване на масирани атаки срещу информационните системи на държавни институции и ведомства, Правителственият център за компютърни инциденти (CERT), ще оказва своевременно съдействие.

Може да разчитате на нашата помощ, засега в рамките на работното време, а в бъдеще и 24 часа, 7 дни в седмицата, обясни Васил Грънчаров, директор "Информационни и комуникационни системи” в ИА "ЕСМИС" по време на работната среща с представители на министерства и агенции, отговарящи за ИТ сигурността.

При наличието на по-голям човешки ресурс, ще може да се оказваме съдействие и на местната администрация, научните среди и бизнеса.

В момента, работна група подготвя Меморандум между България и НАТО по въпросите на информационната сигурност, който предвижда при възникнали инциденти, свързани с информационната сигурност на държавно ниво, екипи на организацията да оказват съдействие, обяви още г-н Грънчаров.

След масираните атаки срещу информационната система на естонското правителство през 2007 г., интересът от страна на управляващите към CERT центровете е нараснал значително.

В момента в действие са над 150 такива центрове в 37 европейски държави, като в някои от тези страни работят по няколко CERT центъра.

Ще си взаимодействаме активно и ще намираме адекватни решения на кибератаките, каквато е практиката в останалите страни , обяви Явор Колев, началник сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” към ГДБОП, МВР.

В 65 държави по света е в действие национален контактен пункт /24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата/ и в тези страни правоохранителните органи работят активно за предотвратяване на всякакъв род кибератаки, допълни още г-н Колев.

На централния портал - www.govCERT.bg, който се обновява ежедневно, се публикува актуална информация за възникнали атаки, софтуерни и хардуерни проблеми, новооткрити вируси.

Там са показани и услугите, които предоставя българският CERT център, между които са сигнали и предупреждения за възникнали кризисни ситуации, месечни и годишни отчети на институциите, информационен бюлетин.

За гарантиране на сигурността на комуникацията, влизането в портала става чрез SSL достъп, съответното име и парола за клиентски достъп.

На сайта са качени WEB формата за оповестяване на инциденти, която може да намерите на адрес – www.govcert.bg, електронната поща – e-mail адресът e защитен от спам ботове. За бърза връзка са предоставени телефон - 02/969 16 80 и факс – 02/949 22 11.

Водещи

Най-четени