Екстремни метереологични явления ще разтърсят страната ни и цялата планета 07.08 | 10:30

Обнадеждаващо ли, депресиращо даже - в следващите 10 години ни чакат дъждовни лета

От Теодора Кокаланова

След изминалата зима с право помечтахме за горещите летни дни и топлите слънчеви лъчи. Но както се казва, "не трябва да си правим сметки без кръчмаря". Определено природата ни показа, че командването е в нейните ръце. Невиждани досега наводнения и градушки удавиха България.

Екстремните явления станаха нещо обичайно в последните месеци. Стотици българи изгубиха домовете си. Водната стихия взе и жертви. И както българската поговорка гласи "Всяко зло - за добро". Всеки от нас погледна с надежда към бъдещето и с очаквания този воден ад никога повече да не ни сполети. Но не! Природата има друг сценарий. 

"Изключително висок процент интензивни валежи ще наблюдаваме занапред именно в топлото полугодие. Ще се наблюдава цикличност, така наречените краткопериодични вариации на климата. Това са някакви колебания около едно средно положение", заяви директорът на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН доц. д-р Георги Корчев.

По думите му това се наблюдава не само в нашия регион, а и при тропическите циклони, или т.нар. урагани или тайфуни, съобщи в. "Стандарт". И техният брой се увеличава, те също ще станат по-интензивни. Така че това е характерно и за други райони от планетата ни. 

Това според него се дължи на изминалата топла и безснежна зима. "Говорим за фронтални системи, свързани със средиземноморските циклони. Те определят развитието на времето над нашата страна. С тях са свързани интензивни валежи от сняг, каквито през тази година нямаше. Тези циклони минаха сравнително късно, чак през месеците април и май, и донесоха дъждове", отбеляза Корчев. 

Прогнозата е, че август също ще бъде малко по-влажен, с валежи над нормата. "Но без такива интензивни дъждове, защото динамиката вече не предполага развитие на такива мощни купесто-дъждовни облаци, които да бъдат свързани с мощни валежи от град и дъжд. В последния случай при наводнението в продължение само на 72 часа измерихме валежи, които са 2,5 пъти над месечната норма. Но вследствие промените на климата в глобален и регионален мащаб честотата и интензитетът им се увеличават. Тенденцията е да стават все по-чести и по-интензивни", подчерта специалистът. 

Експертът прогнозира увеличение на температурите в дългосрочен план. "Ако продължим да замърсяваме по същия начин атмосферата и морето, тогава бихме могли да очакваме повишение на температурите от порядъка на 2,5–3 градуса до края на 2050 година", подчерта Корчев. 

Водещи

Най-четени