Лъч надежда – дъждовете спират! Вижте кога 29.07 | 15:25

Прогнозата за времето до края на седмицата е доста радостна за желаещите да съберат малко тен

От Кремена Бедерева

Лято е, но какво лято? Вали, та не спира.

Кога най-сетне ще можем да се насладим на няколко поредни топли дни - всички се питат това. Особено живеещите в Западна България, където ежедневно вали.

Синоптиците дават оптимистични прогнози за хубаво време за Черноморието, където обещават да е слънчево. До края на седмицата в почти цялата страна времето ще се оправи, като температурите най-сетне ще станат типично летни.

За сряда метеоролозите обещават преваляванията и гръмотевиците да престанат, да започне и намаление на облачността. Сутринта по-значителна облачност ще има само над западните и централните райони от Дунавската равнина, към обяд временно ще намалее.

След пладне над Западна България ще се развие купеста облачност, към края на деня и вечерта отново в най-западните райони ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици.

В останалата част от страната през по-голямата част от деня ще се задържи предимно слънчево.

Вятърът ще е слаб – източен. Ще бъде горещо с максимални температури между 29 и 34°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца. По Черноморието ще бъде предимно слънчево и топло. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са 28-30°. Температурата на морската вода е около 26°. Вълнението ще е 2-3 бала.

В планините ще е топло, по-неустойчиво следобед в планините на Западна България, където с развитието на купесто-дъждовна облачност на места ще превали и прегърми. Вятърът по билата ще е до умерен от юг. Дневната температура на 1200 м н.в. – около 24°, на 2000 около 16°.

В четвъртък над Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и отново на много места ще има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи с гръмотевични бури; температурите слабо ще се понижат.

Над източната половина от страната ще се задържи предимно слънчево и горещо.

В петък ще е почти без валежи; и в Северна България температурите слабо ще се понижат.

В събота ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места, главно в планинските райони, ще превали краткотраен дъжд.

Температурите ще започнат да се повишават.

Най-четени