Съвети за шофиране в мъгла 04.01 | 19:31

Експерт смята, че повечето шофьори не са достатъчно подготвени за подобни условия

От Елена Кирилова

При наличието на мъгла и намалена видимост по пътищата, шофьорите трябва да избягват изпреварванията, твърди Койчо Русев, член на УС на АЕБТРИ и председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт и Националната транспортна камара.

По думите му не е грешка един автомобил да застане зад друг, който му разчиства пътя. Въпреки това водачите трябва да са особено внимателни и да правят редовни почивки, когато карат в мъгла, защото при мъгла се повишава кръвното налягане. Това от своя страна затруднява вземането на решение, твърди той.

Според Русев препоръчително е, ако се спира по време на движение, това да не става в лентата за движение, а възможно най-далеч от пътното платно, съобщава агенция "Фокус".

Експертът смята, че голяма част от шофьорите у нас не са достатъчно подготвени за каране на автомобил в подобни метеорологични условия. По думите му повечето водачи не регулират добре фаровете на колите, не почистват добре обзорните и страничните стъкла. Това е обаче е сериозна предпоставка за пътно произшествие.

Мъглата причинява както заскрежаване, така и намокряне на пътя, поради което се намалява сцеплението между пътното платно и гумата. Това пък удължава спирачния път.

Водещи

Най-четени