Ту дъжд, ту жега – лято 2014 г. ни готви изненади 11.06 | 12:45

Изпращаме юни с два периода на валежи, след това – хайде на море, прогнозира синоптикът Петър Янков

От Цанка Донкова

Изпращаме юни с два периода на валежи, след това ни чака топло време с хубави температури. Това прогнозира синоптикът Петър Янков от TV-MET. Специално за iNews той успокои, че това лято няма да загинем от жега.

Така той опроверга информацията, че топлото явление Ел Ниньо ще причини рекордни температури в нашите географски ширини.

Още от зимата чуждестранни метеоролози се надпреварват да ни плашат, че лятото ще има рязко покачване на температурите и ни очакват рекорди. Янков посочи, че Ел Ниньо може да повлияе на времето в Америка.

"Макар че механизмът му не е на пълно проучен, 90% то няма да се отрази по някакъв начин на нашата страна. По-вероятно е влияние да ни окаже топлото течение Гълфстрийм, посочи синоптикът.

Все пак началото на лятото ще започне с променливо време. Очаква ни редуване на дъждовни и слънчеви дни.

"След неделя ни очаква по-продължителен период на валежи – докъм 20 юни. След това ще се заредят хубави слънчеви дни в периода 21–24 юни. Последната седмица на месеца отново ще има дъждовен период", заяви синоптикът.

Той уточни, че очакваните температури ще са между 27–32 градуса.

Синоптикът заяви, че ако имаме право на избор, най-подходящият момент да отидем на море е краят на юли.

"Макар че август е месецът, в който цяла Европа почива, за нашите географски ширини юли е най-хубавият месец, за да се отиде на Черноморието", посочи Янков. Той уточни, че тогава водата е все още много чиста, тъй като през август започва цъфтежът на водораслите.

"В Гърция и Турция по това време ще е много горещо. В чужбина на море най-добре е да се отиде в края на май или втората половина на септември", посочи Янков.

Подобна прогноза изказа и синоптикът Минчо Празников. Той посочи, че тази година по-добре е да почиваме в края на юли, а не през традиционния август.

Водещи

Най-четени