„Тъпа” ли е наистина България или само такъв е народът 28.03 | 10:38

За вечната критичност на нашенеца и способността да цени самия себе си

От Надежда Стоянова

Няма спор, големи патриоти сме. Жалко, че сме такива предимно на маса или в социалните мрежи. И ако някой е готов да спори по въпроса, с радост ще се запознаем с днешните Ботев и Левски. А дотогава…

За съжаление, българите сме така устроени, че сме способни да плюем и най-големите си национални герои, отклонявайки акцента от подвизите към чисто човешките им пороци. Но това е друга, при това доста дълга тема. Актуалният въпрос тези дни е "скандалното” изказване на големия творец Христо Явашев-Кристо, който нарече страната ни "тъпа”. Колко неблагодарно и грозно, нали?

Хайде сега да си помислим отново и с чиста съвест да си признаем дали не се е случвало и ние да го казваме… или поне да си го помислим. Не?! А когато се разкрие поредната далавера на иначе загрижените ни за народа политици?! А при поредния сблъсък с абсурдната бюрокрация, която впрочем гони чуждестранните бизнесмени от така красивата и гостоприемна наша родина? А какво ще кажете за поредния случай на излъгана, обрана и пребита за 20-30-50 лева бабка в някое забравено от Бога и от полицията селце?!

Е, добре! Вярно е, че определението на Кристо е меко казано грозно. Да, хубаво е, че предизвика тази вълна от възмущение. Проблемът е, че то е само във виртуалното пространство. Интернет се оказа идеалната среда за разпалени дебати за "дейния” българин – дава поле за изява на непримиримите чувства, които го терзаят, като му спестява ангажимента от реални действия. Освен това го "въоръжава” с допълнителна смелост и активност заради способността да запази анонимност.

В този ред на мисли започнахме да се чудим кое по-точно ни е проблемът – скандалното неуважение на един прославил нацията ни по целия свят творец или приученият ни към пасивност и словесна "агресивност” народ?! Добра тема за размисъл след поредния очаквано-неочакван избор, който направихме миналата неделя. Само ще перифразираме Недялко Йорданов – "Бог да пази България” от самите нас!

Водещи

Най-четени