Ако е конспиративно, защо звучи толкова логично? Великобритания е подкрепяла "Ал Кайда" в Либия? 07.01 | 17:33

Телефонни разговори са поредното доказателство за ролята на Запада за свалянето на режима на Кадафи в Либия

От Беатрис Николoва

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е обвинил бившия британски премиер Тони Блеър в подкрепа на групировката "Ал Кайда" докато е отказвал да слезе от власт по време на либийските бунтове, част от Арабската пролет. Това показват телефонни разговори между двамата лидери от 25 февруари 2011 г., публикувани от комитета за международни отношения по време на негово разследване за британската намеса в конфликта, пише в. The Independent.

Блеър е телефонирал преди обед на Кадафи, казвайки му, че от дни се опитва да се свърже с него, тъй като "трудната и опасната ситуация" ескалира, а световните сили призовават за намеса.

С разрастването на протестите от Арабската пролет и тяхното все по-грубо потушаване, започнаха да се образуват военизирани антиправителствени бунтовнически групи, които завладяват територия. Според Кадафи зад тях стои "Ал Кайда".

"Борбата е срещу "Ал Кайда"... ние не се сражаваме с тях, те ни нападат", посочва либийският лидер в телефонния разговор, след като Блеър изразява необходимостта от мирен диалог с бунтовниците.

Във второ телефонно обаждане по-късно следобед на същия ден дебатът става по-разгорещен като Кадафи обвинява Блеър, че е част от заговор за колонизирането на Либия.

"Ние нямаме проблеми, просто ни оставете на мира", казва либийският лидер и допълва "ако наистина сте сериозни и търсите истината, качете се на един самолет и елате да ни видите".

След като премиерът призовава Кадафи да се оттегли и да започне преговори с бунтовниците преди ситуацията да се влоши, той отговаря:

"Тези хора (бунтовниците) са от Гуантанамо, знаем ги по име, те подкрепят "Ал Кайда". Вие "Ал Кайда" ли подкрепяте, пита Кадафи и добавя "Подкрепяте ли терористи?".

Блеър отговаря, че това не е вярно, но и предупреждава, че ако насилието продължи, ще се премине точка, от която вече няма връщане. Той също така призовава Кадафи да остави линиите за контакт отворени.

Част от разговорите на бившия премиер с либийския диктатор станаха достояние от имейли, публикувани от Държавния департамент на САЩ през октомври 2015 година. Международната общност заклейми режима на Кадафи, след като либийски сили за сигурност откриха стрелба срещу тълпа протестиращи. Ден след телефонните разговори на Блеър ООН прие резолюция, която замразява всички активи на Кадафи и ограничи правата му за пътуване.

До март 2011 година Великобритания се присъедини към международната коалиция, участваща в конфликта.

Кадафи беше заловен и убит през октомври същата година при сраженията за либийския град Сирт.

Телефонните разговори между бившият либийски лидер и бившия британски премиер са поредното доказателство за ролята на Запада за свалянето на режима в Либия.

Четири години след ликвидирането на Муамар Кадафи, Либия тъне в разрушения. Политическата нестабилност позволи на новопоявилата се "Ислямска държава" да се разположи на големи територии.

Сега западните сили твърдят, че поемат инициатива за възстановяването на региона. Великобритания е тази, която "твърдо ще се ангажира с осигуряването на стабилно и проспериращо бъдеще" за Либия.

Миналият месец настоящият британски премиер Дейвид Камерън заяви, че може да изпрати 1000 британски войници в Либия, за подпомогне усилията за унищожаването на "Ислямска държава". Но се промъква тезата дали няма да се получи поредно замитане на вината на Запада за разрухата в тази страна.

Световни анализатори се притесняват, че ако сирийският президент Башар Асад бъде свален от власт, Сирия ще последва съдбата на Либия.

Такова становище изрази и американският сенатор Тед Круз от Тексас по време на участие в телевизионен дебат на кандидатите за президент от Републиканската партия.

"Свалянето на президента Башар Асад от САЩ неминуемо що доведе до това, че терористичната групировка "Ислямска държава" напълно ще установи контрол върху Сирия", смята Круз.

Той изрази убеждението си, че политиката на САЩ да се свалят неудобните режими в последните години, е погрешна.

"Президентът Барак Обама и Хилъри Клинтън (която заемаше поста на държавен секретар през 2009-2013) с помощта на НАТО свалиха правителството на Либия, като казваха, че в Либия искат да постигнат демокрация. В резултат на това Либия се превърна в територия на терористите, която сега се управлява от джихадистите", припомни той.

Круз определи бившия либийски лидер Муамар Кадафи и бившият президент на Египет като лоши хора, които действително нарушават правата на човека, но отбеляза, че въпреки това те са борили срещу тероризма.

"Ние трябва да се учим от грешките си", изтъкна сенатор Круз, като добави, че ако сега САЩ свалят режима на Асад, ИД ще завладее Сирия, а това би подкопало националната сигурност на собствената им държава.

Водещи

Най-четени