Бойко Ноев: Ердоган е ислямист! Турция няма място в ЕС! 10.03 | 15:52

Дипломатът ни пита: Какви безвизови пътувания в условия на гражданска война и тероризъм?

От iNews.bg

Що се отнася до членството на Турция в ЕС, според мене, докато на власт е ислямисткият репресивен режим на Ердоган, който активно проповядва възраждане на османската империя, не зачита основни човешки права и свободи, и води войни против народа си и съседите си – няма въобще място за разговор за такова членство”. Това заяви бившият министър на отбраната и български дипломат Бойко Ноев, цитиран от агенция "Фокус".

Ноев коментира постигнатите споразумения между Турция и Европейския съюз, които предвиждат Турция да прибере обратно нелегалните емигранти и бежанци от Гърция, а в замяна да бъдат отменени визите за турците за ЕС и на Турция да се дадат още 3 милиарда евро.

"Въпросите за нелегалните мигранти нямат нищо общо с безвизовото пътуване на турските граждани в Европа, още по-малко и с членството на Турция в ЕС", отбеляза Ноев.

"Разговорът за бежанците е отделен и да, наистина ние от ЕС трябва да проявим максимална солидарност с Турция за осигуряването на човешки условия за бягащите от войната в Сирия, например”, добави той.

Но според него Анкара има огромна вина за войната.

"Макар че самата Турция е основен причинител на тази война. Що се отнася до безвизовите пътувания - Турция трябва да изпълни десетки конкретни предварителни условия, както технически така и политически - какви безвизови пътувания в условия на гражданска война и тероризъм”, заяви Бойко Ноев.

"Чудя се отново на Меркел, нали пак Германия ще понесе основния удар от многомилионните потоци потенциални имигранти, този път от самата Турция", добави той.

Водещи

Най-четени