Буря в чаша вода в парламента! Реформаторски министър се обяснява на ГЕРБ за Кънев и НАТО, обещава лоялност 20.07 | 16:16

Всъщност Ненчев е лоялен към всички, благодарен е за подкрепата: на ГЕРБ, мнозинството в НС и особено на премиера Борисов

От Ростислава Иванова

ГЕРБ са възмутени заради изказването на Радан Кънев, че премиерът е направил поредица от популистки гафове с изказванията си за Черноморски регион без военни кораби и НАТО, а само с яхти и туристи. Сутринта лидерът на ДСБ, който повече от половин година вече е в опозиция, отново отправи критики към правителството, че не гарантира членството на страната в НАТО и ЕС и затова е особено важно бъдещият президент да е силна личност, която да продължи линията на Росен Плевнелиев в тази посока. Според Кънев единствените гаранти за лоялност към НАТО в момента са двамата министри на реформаторите – на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов.

Това предизвика бурна реакция от страна на премиера Бойко Борисов, в която той пък заклейми лидера на ДСБ, наричайки думите му "лъжи и клевети" и заявявайки, че в момента единственият гарант за ЕС и НАТО с реална власт в държавата е неговото правителство, а не само двамата министри на РБ. Борисов на свой ред обвини Кънев в популизъм и предизборна кампания.

Малко по-късно парламентарната група на ГЕРБ пък привика спешно на крака военния министър Ненчев, за да им обясни дали споделя мнението на Кънев и остава ли лоялен на Бойко Борисов и правителството. Министърът им отвърнал с "Добре”, предаде БГНЕС.

Зам.-председател на Комисията по отбрана Валентин Радев обясни, че поводът за срещата с министъра са "думи на Радан Кънев през последните дни".

"Възмутиха се колегите, особено тези, които работим пряко с министъра на отбраната. Най-силно ни засегна това, че за гарант за евроатлантическата ориентация на България са посочени двама министри - на отбраната и външните работи. Не правителството и всички ние, които гласуваме и мнозинството в парламента, а двамата министри на РБ!”, възмути се на свой ред Радев.

Депутатът обясни, че ГЕРБ са искали да попитат Ненчев дали той споделя казаното от лидера на ДСБ. "Това така ли е? Гарантът за евроатлантическата ориентация кой е всъщност? Не е ли мнозинството и ПГ на ГЕРБ заедно с партньорите от РБ, когато са ни помагали? Министърът започна с благодарности към групата ни, след като разбра какъв е поводът”, разказа емоционално Радев.

Ненчев пък обясни, че с Парламентарната група на ГЕРБ са коментирали общите си действия. "В интерес на истината, постигнахме изключително много в сферата на отбраната. Приехме програма за развитие на отбранителните способности, план за развитие на отбранителните способности, проектите за модернизация на армията. Използвах за пореден път случая да благодаря на ПГ на ГЕРБ за подкрепата, която съм получавал в цялост. Благодарих за всичко онова, което правим за България, за да бъде ясен предвидим и последователен член на НАТО”, каза министърът.

По думите му "нямало разминавания и с премиера и днес за пореден път е заявил, че винаги имал много добра комуникация с премиера", за "всичко, което е поискал в сферата на отбраната”.

Ненчев също така не счита, че само той и външният министър са гарантите за евроатлантическата ориентация. "Гаранти за евроатлантическата ориентация са Министерския съвет и мнозинството в Народното събрание”, заявил реформаторския министър и така успокоил възмутените и развълнувани депутати на ГЕРБ.

"С министър-председателя не сме имали никакви разногласия по отношение на политиките, които води правителството и в частност Министерството на отбраната”, подчерта военният министър.

Валентин Радев пък допълни, че самият Ненчев казал пред депутатите на ГЕРБ: "Аз съм вашият министър, ако получавам вашата подкрепа”.

"Няма да каним Радан Кънев! Ненчев е министър в правителството ни и ние затова го викаме и го питаме – остава ли лоялен на правителството. Той ни отговори "добре”, разкри депутатът от ГЕРБ.

След това Ненчев проведе и среща с лидера на ДСБ Радан Кънев. Министърът не коментира какво са си говорили, но пък Кънев отново подхвана гафовете на Бойко Борисов по отношение на "мира, яхтите и туристите" в Черно море.

"Болезнената реакция на премиера показа, че той много добре осъзнава гафа, който е направил. Борисов подрони доверието на НАТО към България с поредица от необмислени, популистки изказвания за Черноморския басейн. Отлично се разбира, че не става дума за яхти, а за сериозен проблем пред националната ни сигурност. Реакцията на премиера много ясно показа, че разбира за какво става дума, че съзнава гафа, който е направил и се защитава по неуместен и гузен начин. Това е негов проблем, а не мой”, отсече Кънев.

По повод привикването на министър Ненчев от групата на ГЕРБ, лидерът на ДСБ заяви категорично, че "никога не е имал "свои" министри в кабинета". Така той иронизира премиера Борисов, който често използва притежателното местоимение за членовете на кабинета. Направи го и на днешното заседание на правителството, къдет ласкаво нарече така членът на ДСБ и здравен министър Петър Москов, останал във властта въпреки оттеглянето на партията му.

Кънев на свой ред отвърна задочно на премиера: "Нямам връзка с отношението между мнозинството и министрите. Няма мои министри, никога не е имало мои министри. Няма какво да се коментира. Моят разговор по тази тема е с премиера. Болезнената реакция на премиера показа, че много добре осъзнава гафа, който е направил. Фактът, че неговите министри са лоялни към него, е добре известен и това е добре за държавата. Това, че той не е лоялен към тях, е зле за държавата. Ако има спор, той е между мен и Борисов, а Ненчев или депутатите от ГЕРБ, нямат нищо общо”, отбеляза лидерът на ДСБ. 

За простите наблюдатели отстрани остават въпроси без отговори: Защо реформаторският министър Ненчев търчи в парламента, за да се обяснява на чужда парламентарна група, която не го е излъчила за министър, пък била тя и коалиционен партньор? Как е възможно при тези безспорни разминавания в неговите изявления за необходимостта от засилено присъствие на НАТО в Черно море и противоположните изказвания на премиера, той да твърди, че "няма разминавания"? Толкова ли е слаб и безхарактерен Ненчев или просто страшно му се остава във властта? И дали действително го е страх от анонсираните от Борисов рокади в кабинета през септември, още повече, че слуховете споменават именно военния министър? И ако наистина е толкова слаб и безволев силовия ни министър, заслужава ли от едната лоялност към Борисов и ГЕРБ да запази поста си, особено в тази трудна обстановка на Балканите и в света?

 

 

 

Водещи

Най-четени