Да спрем роенето на бежанците! Да ги кастрираме! 29.05 | 11:47

От Финландия бе отправено изключително нехуманно предложение за ограничаване на потока емигранти от Африка

От Филипа Тодева

В някои градове трудно се справят с безбройната популация на бездомните кучета. Властите прилагат какви ли не механизми и все ще се появи някой уличен пес да плаши бабите и децата.

Не можем да ги убиваме, защото не е хуманно, което не пречи на някои да застрелят кучето на съседа – пресен български пример отпреди няколко дни. Не, кокошките трябва да живеят еди как си, за да имат щастлив живот, кучетата не бива да се отстрелват, защото не е хуманно, с прасетата също да се внимава... А какво правим с популацията на бежанците, които едва ли не са не по-малки вредители от колорадските бръмбари и по-малки дразнители от уличните кучета.

Какво пък, да ги кастрираме! Човешките права са красива измислица за онези, които вярват в приказни истории! Какви права, какви квоти, какви пет лева! Да наредим бежанците в редица и да ги скопим, точно както правим с прасетата!

Това трябва да направим със стотиците хиляди имигранти в ЕС според финландския политик Оли Садемиес. Имигрантите, казва Садемиес, имат твърде много деца. Трябва да имат най-много по три! Не, не е толкова важно да спасим животите на хората, които се давят в Средиземно море. По-важното да е отнемем половите права на имигрантите, веднага след като унищожим лодките, с които трафикантите превозват хора, бягащи от конфликта в Либия!

Човешките права са измислица, защото човешкият мозък и то мозъкът на високопоставен политик, може да роди такава идея.

Очевидно г-н Садемиес трябва да прочете един документ, който може би неслучайно няма нищо общо с Европа и нейната драма с бежанците. Този документ е написан преди 2500 години и всеки политик, който оставя стъпки на тази планета, би трябвало да го прочете, преди да се захване да прави политика. Наричат го първата декларация за правата на човека. Това е свитъкът на Цар Кир. Още тогава някои са имали очи, за да видят добрите неща у различните народности, да въздигнат етническата и религиозна толераност, да уважават различния. Това е пример, който ние днес сме слаби са следваме, защото само силният може да прояви човеколюбие към различния.

И още един пример от Древна Персия. Доказано е, че Цар Кир позволява на пленените евреи да се завърнат в Ерусалим. Може би европейските политици трябва да си спомнят този акт на хуманност, преди да предлагат примитивните си идеи за кастрация на африканците.

И още един урок от миналото. Османските турци са обрязвали насила мъжката част от раята в поробените земи. Народите, мачкани от османския ботуш, винаги са се възмущавали от това нечовешко отношение. Ако сега Европа не заклейми категорично подобни предложения, ако не застане на страната на слабите и онеправданите, как ще докаже векове по-късно, че е по-добра? Ако Европа отново си замълчи и просто подмине с търпелива и невъзмутима усмивка опитите да бъде смачкани различните, как ще защитим собствените си ценности.

Веднъж чух някой да казва, че ако твърде дълго се отнасяш към човека като към животно, рано или късно той ще започне да се държи като такова. И преди кокошките и свинете, може би трябва да помислим за хората.

Водещи

Най-четени