Намаляването на парите за МВР носи вълна от проблемите 03.11 | 18:49

Протестите на полицаите са заплаха за сигурността на правителството, смята Тихомир Безлов

От iNews.bg

Намаляването на средствата за социални привилегиите на служителите на МВР може да доведе вълна от проблеми. Затова орязването на разходите точно за такива цели може да бъде определено като грешка на Владислав Горанов. Такова мнение изрази пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Един от проблемите е, че финансовият министър не съобразява системните последици във вътрешното министерство. В МВР имаше напрежение покрай цялата политическа нестабилност и очакване за съкращаване на доходи. И тази стъпка се превърна в катализатор на много рискова вълна на неподчинение. Това е много сериозен проблем за стабилността на правителството. Какво ще направите? Срещу полицаите армия ли ще пратите?", казва Безлов.

Той обаче подкрепя мнението на Горанов, че трябва да се отделят средства за това, което остава в МВР, вместо да се изплащат по 20 заплати на хората, които излизат от системата. Според Безлов тези практики създават сериозен финансов натиск върху вътрешното ведомство. Въпреки че подкрепя реформата в тази сфера, експертът не смята, че тя е била започната с правилната стъпка - в последния момент, тайно, да се орязват парите за тези разходи. Според думите на Безлов е почти сигурно, че дори и отмяна на по-радикалните стъпки, които правителството предприема, няма да спре вълната от хора, които ще тръгнат да напускат МВР от страх да не загубят социалните си привилегии.

Водещи

Най-четени