Плевнелиев: Ще ни отнемат председателството, ако разединим ЕС 18.01 | 12:31

Президентът отчете труден и успешен и напомни за риск от геополитически провал, ако се върнем в периферията на ЕС

От iNews.bg

Отнемането на българското председателство на Европейския съвет ще бъде национален срам, но може да се случи, ако България работи разделена в ЕС. Това предупреди действащият държавен глава Росен Плевнелиев по време на заключителната си пресконференция в Президентството. Плевнелиев отчете заедно с вицепрезидента Маргарита Попова свършеното през петте години. Той определи президентския си мандат като "много труден, но успешен".

Рисковете пред България

"Има риск от непризнаване на изборните резултати, ако има съмнение в интегритета и независимостта на служебното правителство. Има риск от нова миграционна вълна. Дотук се справихме добре. Има риск от геополитически провал, ако се превърнем в периферия на ЕС. Видях много и в държавата, и в бизнеса", предупреди Плевнелиев, цитиран от Фокус.

"От всички трибуни апелирах, че ЕС е нашето семейство. Зададохме приоритети на българското председателство. Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Икономиката има голям ръст благодарение на целенасочените усилия на българската дипломация. През 2016 г. 25 президенти посетиха България", отчете българският президент.

Радвам се, че се връщам у дома, ще работя за България

"Не се връщам към политическите партии и няма да правя политическа партия. Ще бъда ментор, партньор, преподавател. Ще работя с политическите партии, с българските и международните компании. Ще работя и в САЩ, и в Германия, и в Австрия, и в Полша, и в Брюксел, и навсякъде в региона. Оставам активен, но надпартиен", каза още Росен Плевнелиев.

След края на мандата си държавният глава заяви, че остава в България и ще работи за България. "Радвам се, че се връщам у дома, при семейството", сподели той.

Плевнелиев припомни, че не членува в политическа партия и бе категоричен, че е действал винаги по съвест и е бил независим докрай.

" За мен бе ясно, че нашата сигурност е гарантирана само в НАТО. Аз съм убеден евроатлантик. Постигнахме национално съгласие за увеличение на бюджета за отбрана. Българите, където и да са, бяха в центъра на водената от президента политика", посочи президентът.

Самооценка: Много труден, но успешен мандат

"Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи. Трудните моменти в мандата бяха многобройни". Такава равносметка направи Плевнелиев за изминалите 5 години на поста.

"Бяхме свидетели на рекорден брой конфликти. На многобройни и паралелно протичащи кризи в света. Във вътрешнополитически план имаше парламентарни кризи. Особено критични бяха 2013 и 2014 г., когато само за 2 години се смениха пет правителства и три парламента. Президентската институция не е на силната ръка, а на баланса", подчерта той.

Държавният глава призна, че най-трудният момент в мандата му безспорно е бил през февруари 2013 г., тъй като не очаквал министър-председателят Бойко Борисов да подаде оставка.

"Преди това президентството вървеше по друг начин. 2012 г. беше една спокойна година и изведнъж дойде голямата криза от 2013 г. Не очаквах, че министър-председателят ще подаде оставка. Помолих Бойко Борисов и Сергей Станишев да направим едно широко служебно правителство. Аз не искам президентска република. Не, бях оставен абсолютно сам, когато имаше стотици хиляди граждани, протестиращи срещу монополите. В този момент се опрях на гражданите. Поканих всички – и тези, които освиркваха, и тези които имаха идеи. В този най-труден момент и аз научих много. Не ми беше лесно и с правителството на Пламен Орешарски", призна президентът.

"Справих се достойно, без стратегическа грешка"

"Вярвам, че не съм допуснал голяма стратегическа грешка. Мисля, че се справих достойно. Днес България стои добре на фона на извънредната нестабилност. Поставих пред Народното събрание 10 приоритета за развитие на България. Вярвам, че ниското доверие в политиците се базира и на това, че предизборно всичко се обещава, но след това не се изпълнява. Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Дадох общо 40 предизборни обещания. Те бяха на сайта на президентската институция постоянно", отчете Плевнелиев.

Според него много политици замитат проблемите и ги отлагат за следващо правителство или поколение. "Това не работи за доверие. Чувствах се като точния човек на точното място. В много моменти бях сам, но носих своята отговорност. Отказах да се кандидатирам за втори мандат публично с ясни аргументи", изтъкна държавният глава.

Пет правителства за един мандат и въпреки това – икономически ръст

Президентът припомни, че многократно е апелирал пред изпълнителната и законодателната власт гласът на народа да бъде чут.

"Вече пето правителство изпълнява националната програма България 2020. Днес Германия е най-големият ни пазар. Горд съм, че в моя мандат се изпълнява най-мащабната програма за модернизация. Строят се пречиствателни станции, метро, магистрали. Икономиката е в подем. Имаме ръст от 3,6%. Дефицит няма. Здравната каса вече не е на минус. НЕК видимо се оздравява. Приходите и броят на туристите са рекордно високи", отчете Плевнелиев.

По думите му днес България се ползва с доверието на пазарите. "Имаме рекордно ниски лихви и върху кредите на гражданите. За първи път от 17 години страната ни бе изправена пред финансова криза. Реформата в енергетиката доведе до оздравяване на сектора", посочи той.

Президентът припомни, че е била направена и важна крачка в процеса на реформиране на съдебната система, включително с промяна на Конституцията и Закона за съдебната власт.

"Днес голямата тема в обществото е за справедливостта на страната. Всички сме длъжници на народа и носим отговорност за ниското доверие на гражданите в институциите. В международен аспект водих последователна политика за активно членство на България в ЕС и НАТО", изтъкна Плевнелиев.

Правя голяма разлика между руския президент и руския народ

"Правя голяма разлика между руския президент и руския народ. Не одобрявам водената от руския президент политика", заяви президентът по темата за твърдата му позиция срещу руската държавна политика.

Той призна, че не е пестил критиките си към Владимир Путин за водената политика за преразпределение на сфери на влияние. "Това е много опасна политика", отседе държавният глава.

"Не бяхме троянски кон. Бях категоричен, че България е господар на собствената си съдба. Бях изправен пред многобройни предизвикателства. Водих балансирана и принципна външна политика. Категорично осъждах потъпкването на принципите на международното право и върховенството на закона", коментира той по повод руската държавна политика.

"Моята позиция за Русия не беше срещу, а беше "за". Аз съм "за" върховенството на правото. Санкциите работят, не е вярно, че не работят. Изследвам внимателно например баланса на централната банка за Руската федерация. Искам да бъда разбран правилно. Аз съм човек, който през живота си не е ударил никой. Но когато се взривява международният правов ред, трябва да действаме. Може да стане и много по-лошо", отговори той на въпрос защо е бил толкова краен към Русия.

Послание към Румен Радев

"Разговарях с президента Румен Радев. Наистина ще дам пълната си подкрепа на президента Радев. Когато има нужда от мен, ще съм на линия. Ще споделя и грешките си. Ще ми се и той да стъпи на принципа на приемствеността. Разбира се, ще бъдем различни. Разбира се, ще има критика от един президент към друг. Много ми се ще тази критика да бъде на ясни аргументи. Президентът Първанов излезе и каза, че съм бил назначен. Не му приляга. Народът не очаква чудеса. Не гледаме вече 800 дни напред или назад. Хората искат да видят посветеност и смислени проекти", отбеляза Плевнелиев.

Той призова политическите партии да помогнат на Радев и да не го оставят сам в предстоящите поне четири критични месеца до провеждането на парламентарните избори. "Помогнете му, не го оставяйте сам, както яз бях оставен сам да се оправям в моментите на политическа криза!, призова партиите Превнелиев.

Водещи