Президент и министър на Турция заплашиха Европа с война 16.03 | 21:35

Ердоган заяви, че забрадките в ЕС ще отприщят война между кръста и полумесеца, а Чавушоглу заговори за „свещена“ война

От iNews.bg

Само в рамките на един ден президентът и министърът на външните работи на Турция заплашиха Европа със "свещена" война между християни и мюсюлмани. Според Реджеп Ердоган забраната за забрадки в ЕС ще отприщи война между кръста и полумесеца, а Мевлют Чавушоглу отправи предупреждение към Стария континет за "свещена война".

"Засрами се, Европейски съюз! Долу твоите европейски принципи, ценности и правосъдие! Те отприщиха война между кръста и полумесеца, няма друго обяснение. Европа се е насочила към дните отпреди Втората световна война", заяви на митинг Ердоган по повод решението на Европейския съд в Люксембург от вторник, даващо право на работодателите в общността да забранят на служителите си да носят мюсюлмански забрадки и други религиозни, политически и философски символи. Според съда на ЕС не е дискриминация бизнесът да иска да пази неутралитет.

Ердоган нападна ЕС по време на митинг в северозападната провинция Саракия, докато агитираше в подкрепа на инициирания от него референдум за конституционни промени, които целят да превърнат Турция в президентска република и той да управлява еднолично държавата още поне 9 години.

След като бяха обявени изборните резултати в Холандия, турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък заяви, че скоро Европа ще бъде арената на "свещените войни".

"Когато човек погледне многото партии, не вижда разлика между социалдемократите и фашиста (Герт) Вилдерс. Всички имат един същи манталитет. Къде отивате? Накъде водите Европа? Започнахте да сривате Европа. Вкарвате Европа в пропаст. Скоро ще започнат свещени войни в Европа. Защото хората там били от различни вероизповедания и се избивали преди 100 години. Но те научили урок и създали Европейският съюз, Съветът на Европа", каза Чавушоглу, но не уточни кой европейски конфликт има предвид.  

Водещи

Най-четени