Финансови експерти: Черни облаци се спускат над турската икономика 24.07 | 14:55

Отслабнала валута, разтревожени инвеститори, удар по туризма в разгара на сезона

От iNews.bg

Отслабнала валута, разтревожени инвеститори, удар по туризма в разгара на сезона: неуспешният опит за преврат на 15 юли ще остави следи върху турската икономика въпреки усилията на властта да омаловажи отражението му. Това се казва в анализ на Франс прес за икономическата ситуация в Турция след провалилия се опит за държавен преврат на военните.

От 15 юли по телевизията непрекъснато вървят кадри на танкове по улиците, на изтребители, прелитащи над Анкара и Истанбул, на разрушени сгради, на заподозрени с белезници, влачени от военните пред съдилищата, на отмъстително настроени от войнствени водачи тълпи.

"Тези събития, колкото шокиращи, толкова и неочаквани, положително ще възпрат чуждестранния инвеститор", казва Уилям Джаксън, специалист по бързо развиващи се икономики в лондонския изследователски център "Кепитал Икономикс".

"Колкото до вече присъстващи в Турция компании, изглежда малко вероятно те да разширят дейността си. Непосредствените загуби, изразени в спад на туристически посещения и отложени инвестиции, вероятно ще забавят растежа през 2016 и 2017 г. Ако положението се усложни, последиците може да са по-сериозни и да застрашат финансовата стабилност на страната". Това предупреждава и Международният институт по финанси (IFF) - базирано във Вашингтон лоби, обединяващо 500 банкови учреждения, се посочва в материала, публикуван от БГНЕС.

През 2015 Турция отбеляза ръст от 4% - равнище, което МВФ предвиждаше и за тази година. Жизненото равнище на населението постоянно се подобрява от началото на 2000 г. - период, който отговаря на идването на власт на президента Реджеп Ердоган.

Публичният дълг е едва една трета от БВП на страната. Турция обаче има структурни слабости, които може да се задълбочат след неуспешния пуч: годишна инфлация от близо 7%; слабо частно спестяване; зависимост от чуждите инвестиции; банков сектор, отслабен от икономиката, основана на задлъжняването.

Туризмът ще е големият потърпевш в турската икономика. Без да се брои туризмът, който жестоко пострада от неотдавнашните атентати, преди метежа експерти изчисляваха, че политическата ситуация и терористичните рискове може да струват 8 милиарда долара на този отрасъл, който дава работа на 8% от активното население. През май броят на туристите, посещаващи Турция, спадна с една трета. През октомври 2015 Москва наложи санкции, след като един от бомбардировачите й бе свален от турски изтребител. Руснаците заедно с германците и британците са най-многобройните посетители на страната.

"Туризмът обаче не е единствената грижа. Ако капиталите бягат, лирата ще падне и икономиката ще трябва да се приспособи като намали вноса", предупреждава Уилям Джаксън. И допълва, че в дните след преврата лирата загуби 6% от стойността си спрямо долара, а от април спадът е 10%. Обезценяването на валутата има преки последици за предприятията, които и без това са силно задлъжнели в чуждестранна валута.

"Ако турската валута падне прекалено много, ситуацията става особено болезнена и това може да доведе до депресия", казва Майкъл Харис, началник на изследователския отдел в инвестиционната банка "Ренесанс Капитал", специализирана в бързо развиващите се пазари.

Френският застраховател на търговски кредитен риск Кофас (Coface) разкри, че валутните резерви на Турция може да се окажат недостатъчни при внезапно изтегляне на капитали. "Следователно, налице са известен брой фактори, които може да доведат до рязко преобръщане на икономиката през следващите години с потенциал за рецесия", прогнозира Уилям Джаксън.

Властите полагат усилия да успокояват инвеститорите. Според вицепремиера, отговарящ за финансите Мехмет Шимшек, отражението на опита за държавен преврат ще е краткотрайно, а последствията - относително незначителни.

Президентът Ердоган не се притеснява от понижения кредитен рейтинг на Турция. Миналата седмица проправителствените медии отвориха страниците си за индустриалците, изразяващи благодарността си към президента Ердоган, и за инвеститорите, които обясняват, че "искат да задържат, дори да увеличат капиталовложенията си в страната". Според държавния глава "няма значение, че "Стандард енд Пуърс" е намалила от BB+ на ВВ оценката си за дълга на Турция" – решение, което по думите му е "изцяло политическо". Ердоган дори нападна рейтинговата агенция, заявявайки пред депутатите: "Какво ви засяга, кои сте вие, за какви се вземате?"

Водещи

Най-четени