Френският посланик: Време е България да стане пълноправен член на Шенген 29.11 | 16:22

България ме привлече и никога не успя да ме разочарова, казва Ерик Льобеден

От Кристина Йорданова

След малко повече от месец България поема председателството на Съвета на ЕС. Страната ни разчита и на дипломатическите среди, които да ни помагат и подкрепят в това, което за първи път ще се случи на страната ни от членството в Евросъюза насам. В същото време разчитаме на останалите държави-членки, но особено на тези, с които традиционно имаме отлични отношения от много десетилетия. Една от тези страни е Франция, с която винаги сме били в приятелски отношения, дори и по времето на социализма. От ноември 2016 г. Париж изпрати у нас нов посланик. Това е Н. Пр. Ерик Льобедел. Той е бивш генерален консул на Франция в Истанбул, Турция, бивш посланик на Франция към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (Виена) и бивш посланик във Финландия. Владее английски, руски, испански, немски, турски и фински. Ето какво каза той в интервю за Novinite.com.

Г-н Льобедел, какво очаквате от българското председателсвто?

Искам да започна с това, че става дума за една голяма възможност България да промотира себе си, да покаже своето място в Европа и да докаже, че става все по-централна и все по-малко периферна. Очакванията на Франция могат да бъдат синтезирани в три много прости думи: реализъм, амбиция и успех. А те от своя страна кореспондират много добре с българското мото: Консенсус, Кохезия и Конкурентноспособност.

За нас тези три думи означават именно, че ние разбираме приоритетите на България, главно отнасящи се до Западните Балкани и стабилността в региона до Кохезията (солидарността между страните-члени на ЕС) и до дигиталните предизвикателства. Тези три приоритета разбира се се споделят от нас, като ваши приятели и ние сме готови да ви подкрепим.

Какви според вас са основните ключови сфери върху които България трябва да се съсредоточи по време на нейното председателство? Интеграция, Западните Балкани, киберсигурността или нещо друго?

В допълнение към тези приоритети, пред нас се представя и възможността за съсредоточаване върху бъдещето на Европа; необходимостта да има истински дебат върху това, в какво трябва да се превърне Европа. Защо Европа понякога не успява, както видяхме наскоро, какви са пропуските и средствата за защита и как да преосновем Европа - Новата Европа.

Ние, французите, имаме средни и дългосрочни възгледи по този въпрос. Президентът Еманюел Макрон ги изрази много ясно в речта си в Сорбоната, призовавайки към една по-суверенна, обединена и демократична Европа. Речта е определяна често като много амбициозна, с твърде визионерски възгледи, но в нея има и един много практически подход. Тя засяга идеи, които според нас трябва да бъдат изпълнени по време на Вашето председателство.

Това, което имам предвид са т.нар. "Демократични събрания" и ще се радваме да видим, че България е готова да участва в тях. Те представляват големи дебати сред гражданите, неправителствените организации, медиите, политическите партии върху това каква би трябвало да бъде Новата Европа.

По време на българското председателство нашите общи разсъждения за това, което може да представлява бъдещето на Европа, ще доведат до една Европа, която защитава - в областта на отбраната и сигурността. По отношение на отбраната това означава, че по време на Вашето председателство ще приложим френско-германски предложения, свързани с Постоянното структурно сътрудничество, с Европейския фонд за отбрана, с европейската инициатива за намеса.

В областта на сигурността ще работим съвместно по Европейската разузнавателна служба, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Европейската гранична полиция. Друга важна сфера е дигиталната. Ще работим заедно за Европа на иновациите и една Агенция за революционни иновации.

Мислите ли че България е готова да се присъедини към Шенген и какви според Вас ще са последствията от подобни действия?

Моето мнение е, че направихме колективна грешка, като не поканихме България да бъде част от Шенген. Сега съществува шанс и възможност за вашата страна. Настоящият Шенген не е перфектен. Има редица пропуски. Трябва да бъде поправен, подобрен и променен. Искаме България да участва пълноценно в дебатите за това, какво ще представлява новото Шенгенско пространство, за миграцията и Дъблинския регламент, за темата за бежанците и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Toгава, заедно с България, ние ще създадем един нов Шенген, в който тя разбира се ще бъде пълноправен член.

Харесва ли ви живота в България? Имате ли опасения и чувствате ли се сигурни що се отнася до терористични атаки?

Познавах малко България преди да пристигна тук. Бях привлечен от тази страна и никога не съм оставал разочарован от нея. Причината за това е приятният и вълнуващ живот тук. Имам възможността да пътувам извън столицата. Има много неща, които човек може да прави тук, в София, но разбира се има и много интересни места, които да посетиш извън нея. Невероятна възможност е за нас, дипломатите, да научим повече за България, когато се срещаме с областни управители, кметове, посещаваме гимназии или, какъвто е моят случай, когато посещавам часове по френски в езиковите гимназии. Именно поради тази причина се опитвам да пътувам колкото се може повече и в интерес на истината съм бил в много градове в България.

Един от любимите ми е Жеравна – красив и впечатляващ за мен град, наподобяващ Копривщица, но дори още по-човечен. Освен това се опитвам да говоря и езика. Лесно ми е да чета и да разбирам, но засега изпитвам известни трудности що са касае до говоренето му.

Що се отнася до безопасността и сигурността ... Никоя страна в света не е застрахована от предизвикателствата в областта на сигурността и точно затова разработихме силно сътрудничество между френските и българските служби в областта на сигурността, борбата с трафика, включително трафика на мигранти, с корупцията.

Как се чувствате когато става въпрос за отношенията между България и Франция? Има ли нещо специфично което бихте искали да постигнете в областта на сътрудничеството повреме на Българското председателство?

Аз съм много, много голям късметлия, защото няколко месеца след моето пристигане тук президентът на Френската Република посети България през август. Това беше от типа визити, които всеки един посланик по света очаква, защото тя проправи пътя за задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Нека илюстрирам тази положителна тенденция: само за два месеца, българският премиер и френският президент имаха четири срещи; българският държавен глава Румен Радев и френският президент Еманюел Макрон се срещнаха два пъти, а шест български министри дойдоха във Франция. И това ще продължи по време вашето председателство. Ето защо съм много щастлив, че съм назначен тук като посланик. От това произтича нещо, което аз наричам "Плодотворен график". След края на вашето председателство на Съвета на ЕС ще има още едно събитие, което ще привлече вниманието на европейците: Пловдив ще се превърне в столица на културата за 2019. Имаме много общи проекти, свързани с това събитие.

Накрая бих искал да кажа нещо за двете практически области на двустранно сътрудничество, които се надяваме да бъдат приложени по време на Вашето председателство. Първият е франкофонията. Бих искал да видя, че март месец е посветен на франкофонията. Ще работим много, с нашите партньори и колеги от франкофонските страни, заедно с други посланици, принадлежащи на тази група, за да организираме един наистина успешен месец. Втората цел е свързана с интелигентните градове. Имаме двустранна програма между френските и българските градове, която работи много добре. Нарича се Екообщина.

Тя работи за създаването на интелигентни и зелени градове в България и във Франция. Градове като Габрово спечелиха два пъти този конкурс в надпревара с 50 други града. Искам този проект да продължи и да се подобри и това, надявам се, ще бъде така. Той е важен, защото е начин да се справим с предизвикателството, което стои пред всички нас: изменението на климата. Това е много практичен начин да дадем своя принос. Той също така показва интереса за даване на решения на ниво градове, на ниво страни. Това означава, че Франция и България вече са страхотни, но заедно можем да направим нашата планета още по-страхотна.

Водещи

Най-четени