Цацаров иска контрол върху тримата големи в съдебната власт 22.05 | 13:16

Не позволявам никой да се упражнява с името ми, атакува главният прокурор шефа на ВКС

От iNews.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров предлага държавата да въведе механизми за контрол върху "тримата големи в съдебната власт". За целта не са необходими конституционни промени, а от изменения в два закона, каза обвинител номер едно в интервю за "24 часа".

"Механизъм за разследване на тримата големи може да има и без промяна в Конституцията. Това може да стане с редакция на текстове в Закона за съдебната власт и Наказателния кодекс", смята обвинител номер едно.

Цацаров обвини председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че "повтаря лозунгите на бивш министър", визирайки явно лидера на движение "Да, България" Христо Иванов.
 
"Няма да позволя на никого да се упражнява с името ми, да крие собствените си страхове и грехове към системата зад него или да прави от това евтин политически PR", закани се Цацаров по адрес на Панов.
 
По повод участието му в "ЦУМ-гейт" той призова вчера пред журналисти да се въведе ясен регламент за това с какви хора и на какъв тип срещи могат да участват всички представители на изпълнителната и законодателната власт, а и висшите магистрати.

"Ако е осъдително това, че съм се срещал със Сашо Дончев и Георги Гергов, то тогава трябва да е осъдителна и срещата на Лозан Панов в адвокатска кантора в центъра на София", коментира още Цацаров.

Иначе обвинител номер едно не се срамувал от станалото на срещата в ЦУМ, нямало и от какво да се притеснява, на тази среща нищо не било искано от него и нищо не е обещал. 

Активността на председателя на ВКС Цацаров си обясни "с лексиката, която Панов ползва и тя е същата, която е чувал от Христо Иванов - неща, които е чувал, когато той бил министър и неща, които казва като лидер на пария".

"Който говори за промени в Конституцията, има други цели или просто вдига шум около себе си", отсече Цацаров.


Водещи