Цветан Василев: Пеевски печели поръчки сега, когато ДПС е в опозиция – многозначителен факт! 29.02 | 12:51

„Имаше идея КТБ да погълне клатещата се ПИБ и да се направи банка „национален шампион“, обяви той

От iNews.bg

Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на КТБ. И за това има подавани толкова много сигнали, че вече не знам. Това заяви Цветан Василев в интервю пред Сашо Диков за BiT.

В продължението на интервюто от Сърбия Василев казва, че сигнали до държавното обвинение са подавани от него самия като акционер на банката, от НПО-та, но прокуратурата си е затваряла очите.

"Всичко се слага към делото – общото дело, за да не бъде разглеждано сега. Това е една гигантска манипулация, една гигантска машинация за всичко", твърди бившият банкер.

Той коментира обвиненията на бизнесмена Иван Мирински, собственик на компанията "Водстрой", че го е принудил да изтегли 14 милиона евро.

"Господин Мирински, така нареченият "собственик на "Водстрой”. Очевидно този човек има много къса памет. Забравил е, че много банкови крадци знаят как е бил купен "Водстрой”, кой е финансирал покупката на "Водстрой”... Корпоративна банка, кой! Кога се е появил господинът – съответният. Между другото, този господин е известен с това, че е правил едни много щедри ремонти на Съдебната палата. Не знам дали знаете... Този "чист като сълза” мой морален ментор много добре знае какво и как е било, и много добре знае, че тези пари бяха дължими от неговия ментор, ако не собственик, във връзка с преди това ползвани средства.

"Говорим за Делян Пеевски", обясни Василев.

Бившият банкер коментира, че сценарият за фалирането на банката наистина е много добре подготвен, визирайки поръчителството за убийството, в което бе обвинен.

"Между другото, има нещо много интересно, което ще излезе на по-късен етап. Дали мислите, че тези тримата "невинни” хора са случайно подбрани?... Абсолютно неслучайна е подборката и това го знае и прокуратурата, знае го и ДАНС... Ще дойде време, когато и това ще излезе. Скандални са нещата!", добавя Василев.

По въпроса за дължимите от Делян Пеевски 150 милиона лева към КТБ, впоследствие рефинансирани от Първа инвестиционна банка, Василев уточни, че част от кредитите са рефинансирани от държавната банка – Българска банка за развитие.

"Не знам колко е незаконно, но най-малкото е в абсолютен конфликт с устава й. Тя е банка за малки и средни предприятия... Става въпрос за "Водстрой”, става въпрос за рефинансиране на компания, която участва в изпълнение на обществени поръчки. Тя не носи никаква стойност, тя изпълнява някакви обществени поръчки, главно по линия финансиране на европейски фондове. Другата част, разбира се, е рефинансирана през ПИБ (Първа инвестиционна банка), но така или иначе в банката например той щедро остави новата печатница, която беше финансирана от компания "Партнер Лизинг”, и той я остави, а там дължи 80 млн. лв. неговата печатница – нова", обясни той.

Бившият банкер твърди, че името му е било използвано за печелене на обществени поръчки.

"Погледнете за периода от юни 2013 г. – формиранeто на правителството на Орешарски – Пеевски, правителството на Орешарски – Пеевски, подчертавам, до май месец 2014 г., колко поръчки са спечелили трите фирми: "Водстрой”, "Промишлено строителство-Холдинг” и "Техноекспортстрой”! Погледнете и ще разберете. След това се оказа, в един разговор с тогавашната министърка на регионалното развитие Десислава Терзиева, се оказа, че всъщност напред се е вървяло с моето име, тоест че това е мой интерес", добави той.

Цветан Василев отрича да е "държал здраво" бившият лидер на БСП Сергей Станишев.

"Защо трябва да го държа Станишев много здраво? Станишев и Станишева ги държеше много здраво Пеевски, а не аз. Не знам с какво. А със Станишев, и аз имам свидетел, виждал съм се с него няколко пъти, след като той се сгромоляса, след като БСП се сгромоляса на европейските избори, и съм му обяснявал само едно: че неговият полезен ход, за да се спаси той, да се спаси партията и да спаси държавата, включително и да спаси банката, е да дръпне черджето под правителството на зависимия Орешарски", казва Василев.

На въпроса защо Станишев не е направил това, Василев отговори: "Предполагам или, че му е станало някъде тясно. Говори се, че вместо да направи това, е поискал на среща с Местан и Доган да стане премиер, но това не е потвърдено. Не мога да твърдя".

Бившият банкер отрича категорично да е пожелавал поста на премиер.

"На мен не знам само какво не ми е вменено?! Все още не ям деца! Никога не съм искал да ставам премиер!... Официално излезе от медиите на Пеевски, ако нещо въобще може официално да излезе през тях. За какво ми е да бъда премиер?! Напротив, на мен ми честити правителството на Орешарски, Бойко Борисов, ако си спомняте. Само че то беше правителството на Пеевски, не е било моето правителство", разкри той.

Василев казва, че в КТБ са се прилагали съвсем законни практики и ако е имало сгрешен модел, то прокуратурата е трябвало да се намеси.

"Това че се случи това на КТБ, може да се случи на всяка една банка, не искам въобще да си мисля за последствията. Между другото, дали Ви е известен фактът, че през юни и началото на юли е имало идея КТБ да бъде спасена и тя да погълне клатещата се ПИБ, и да се направи Банка национален шампион, защото в КТБ, пак казвам, има активи за над 2 млрд. и половина евро само контрол върху цели компании – не говоря за кредити. Контрол върху цели компании на стойност за над 2 млрд. и половина евро с годишна ebitba (бел. ред "оперативна печалба) над 240 млн. евро! За това казвам, за това говоря", изтъкна той,

По думите му това е била идеята на БНБ и на техния консултант "Ърнст енд Янг". След това Василев разказва, че няколко пъти е говорил с бившия управител на БНБ Иван Искров, но той се е криел.

"В сряда тогава, на 18-и, имаше успокоение и ми докладваха изпълнителните директори, че хората са свалили заявките си за тегления. Аз бях се поуспокоил, че може да се овладее ситуацията. Спомняте ли си какво стана тогава? Първо, изтече един анонимен сигнал от Централната банка, от служител на Централната банка изтече пак в онези медии, дето нямат нищо общо с Пеевски... Че се разследва Гунев. Малко след това главният прокурор, като един говорител на прокуратурата, обяви официално това нещо – че се разследва Цветан Гунев във връзка с лоши практики в Корпоративна банка. Какво е целял главният прокурор? Целял е да се хване престъплението или да се събори банката?! Очевидно – второто", категоричен бе той.

Цветан Василев увери, че знае които са скритите лица със сметки в КТБ – онези, които са извън обявените списъци.

"Аз съм бил председател на Надзорния съвет на банката. Аз не съм се ровил в базата данни на банката, както се опитват да вменяват, за да подбирам клиентите, за да ги държа с нещо. Не знам кои са скритите лица, но най-скритите лица са тези, които са преди това в банката – цялата фамилия на Пеевски, всичките му около него: от адвоката собственик, през въпросния крадец от Съдебната палата, та се стигне до изпълнителния директор на "Бургартабак” – всичките те са били със сметки в банката. Защо не покажат какви са били салдата им преди това?!", запита той.

Василев говори и за обвиненията, че давал кредити с държавни пари.

"Парите в банката не са белязани. Как точно парите на държавните фирми съм ги дал аз като кредити? Първо, това е несериозно. Второ, няма такива държавни пари, които да са стояли на такива лихви. Ако някакви пари са стояли на държавни фирми, те са били два типа пари или по-скоро два типа сметки. Едните са разплащателни сметки, където, естествено, в момента лихвата е под нула процента. Не е ли така?! Значи на разплащателната сметка, това означава пари на виждане. Там лихвите са много ниски. Това не означава, че ако банката дава кредити на 9%, а пък парите от разплащателната сметка са на 1%, банката директно печели 8%, защото кредитът е за една година, а пък парите са до утре... Да, че те тези фирми – държавни, са така цъфтели и такива свободни пари са имали, че тези държавни директори са се чудели как само да ги оставят настрана. Имали сме депозити от държавни фирми и сме давали по-добри условия от депозити, отколкото те бяха преди това в предишна банка, и това беше Министерството на транспорта. За всички останали фирми, с които сме работили, основно от енергетиката, тези фирми никога не са имали свободни пари, тези фирми винаги са се нуждаели от финансиране. Ако са идвали средства по техните сметки, са оставали за няколко дни, докато те разплатят своите задължения", уточни той.

Василев обясни и как фалиралата "Топлофикация”– София, с 500 млн. дългове, се оказа с 90 млн. в банката:

"Фалиралата "Топлофикация” – София, използваше Корпоративна банка, за да разплаща към "Бългургаз”, защото основните задължения на "Топлофикация” – София са към "Булгаргаз”, а пък "Булгаргаз”, между другото, от 2013 г., след като тръгнаха атаките срещу банката, не може да намери банка, която да го финансира. Ние сме го финансирали до 60 млн. лв., той е имал овърдрафт. Е, точно затова, понеже този овърдрафт беше на практика обезпечен под някаква форма само с пари, не е бил обезпечаван официално, но в някаква степен бяха заложени вземанията от "Топлофикация” – София, по джентълменско споразумение. Затова и "Топлофикация” – София е акумулирала средствата си и е плащала на "Булгаргаз”. Това е истината. А това, че се е случило да останат тези пари – ами, в крайна сметка общо парите, които бяха открити по сметки на държавни фирми, колко са в банката?".

Той изброи фирмите, получавали кредити от КТБ и обясни защо не може да се казва, че те са бушони: "Виваком” – 77%, 100% от Нуртс; "Петрол” – 97%. Това е един милиард. От там нататък: "Дунарит”, "Авионамс”, стъкларски заводи в Плевен, винарна в Телиш, хартиен завод в Костенец, "Техномаркет”, "Домо”, "Литекс моторс”, Корабостроителница – Русе, "Инфраструктурна компания”, газоразпределителни фирми – това са финансираните. Те не са бушони. Една фирма, която е взела кредит, с който е финансирала придобиването на една компания, срещу което тази компания е заложила акциите си, това не са бушони.

Едночасовият разговор продължава с въпроса за обвиненията срещу Цветан Василев и други служители на банката: "Аз никога не съм казвал, че съм невинен, не съм виновен, не съм вършил престъпления – първо, нито другите обвиняеми от банката. Със сигурност грешки сме допускали най-много. Най-голямата ми грешка е, че съм допуснал Пеевски толкова близко и, разбира се, от другата страна, главният свидетел на прокуратурата да ме заблуждава. Той е човекът, който е направил най-много поразии. Най-много поразии! На всичко отгоре, ето това за първи път го казвам, в периода от 1 до 15 юни е взел, от наша семейна фирма е взел над 3 млн. лева и те са потънали. От сметка на фирма – наша!".

Бившият банкер призна, че има притеснения от натиска върху съда от страна на прокуратурата.

"Съдът е малтретиран от прокуратурата, съдиите са малтретирани от прокуратурата. Има достатъчно доказателства за това нещо", смята той.

Цветан Василев коментира и спрените от премиера обществени поръчки: "Бойко Борисов сам си знае. Фактът, че поръчки на такива стойности са били спечелени от компании, казват близки до Пеевски, по време на това правителство, в което ДПС е в опозиция, е многозначителен. А начинът, по който се развалят тези поръчки, вече е друг, но има особености на пейзажа".

Василев коментира и ситуацията в страната: "Дълговата спирала вече е факт. Няма как да се излезе извън дълговата спирала, докато икономиката не работи и няма постъпления в бюджета. Според мен данните за бюджетния дефицит са манипулирани, реалният бюджетен дефицит е много по-висок".

Водещи

Най-четени