Цветан Василев: Пеевски поиска да му прехвърля редица предприятия, за да не атакува КТБ 22.02 | 10:10

В момента бившият банкер е в процес на екстрадиция, като в сряда се очаква изслушване по делото пред сръбския съд

От iNews.bg

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е поискал от Цветан Василев, мажоритарният собственик на фалираната "Корпоративна търговска банка", да му прехвърли редица ключови дружества в страната като условие банката да не бъде атакувана.

Това заяви в интервю бившият банкер и мажоритарен собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев по BIT пред Сашо Диков.

Василев показа и списък на немски с "изискванията" на Пеевски, тъй като е приложен по сигнала, който подготвял да подаде във Виена през май 2013 година. Не стана ясно защо Пеевски е имал претенции тъкмо към тези фирми и дялове от тях.

В списъка влизат: "Булгарбатак", "Техно експорт строй", "Пътстрой холдинг", "Трансстрой", "Виваком" - 10% или парична равностойност, "Дунарит" - 30% или по пазарна цена", "Електроника", ИПК и ИПК 1, "Универсиада" - 50%", НУРТС, "Петрол" - уговорената част". Включена е хижа (срещу която фигурират 500 хил. евро, но не е ясно дали това е цена) и "Кристал". Под номер 12 бе записана Плана планина - вероятно се има предвид сателитният телепорт център на БТК, който беше в активите на НУРТС.

"Логиката на този иск към мен беше, че ДПС ми е помагало, аз съм правил пари и не съм се отчитал", посочи Цветан Василев. Той обясни, че заради това поискал среща с покровителя на Пеевски - Ахмед Доган, и му показал списък с имена и числа, за да разбере "какво е заработил" неговия "бизнесгуру".

"Усмивката му замръзна", описа реакцията шефът на фалиралата банка и допълни, че ставало дума за стотици милиони левове.

Василев обяви, че при затварянето на КТБ Пеевски е имал кредити за 150 млн. лева. Той разказа и за срещата си с настоящия премиер Бойко Борисов, а тогава лидер на най-голямата опозиционна партия, през юни 2013 г., дни преди затварянето на банката. По думите му срещата приличала на криминален роман, тъй като се наложило да смени на няколко пъти колите, с които пътувал до Банкя по настояване на Борисов. Двамата обсъждали какво ще стане, ако КТБ фалира и били съгласни, че това не трябва да се допуска, но след това Борисов предпочел да замине за САЩ и се върнал, когато вече било късно и банката била затворена.

В интервюто, снимано в Белград, Василев изтъкна впечатленията си, че Пеевски изцяло диктува какви действия да предприеме прокуратурата. По думите му след затварянето на КТБ в София е имало среднощни заседания в следствието и прокуратурата с участието на Пеевски за търсене на законова логика за повдигане на най-тежкото обвинение срещу него, за да може да се издаде международна заповед за арест.

Василев повтори тезата си, че главният прокурор Сотир Цацаров е избран с консенсус между ГЕРБ и ДПС, въпреки че първоначалният избор на Пеевски за поста бил бившият шеф на националното следствие Бойко Найденов. По думите му прокуратурата работи в пълен синхрон с желанията на Пеевски.

Банкерът подчерта, че Пеевски му е казвал: "Гениален изрод е Петьо Еврото (бившият началник на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Еврото, който през август миналата година беше освободен от съдебната система по негово желание и с бонус от 18 заплати, като избегна опасността да му бъде образувано дисциплинарно производство - бел.а.), дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..."

Собственикът на КТБ добави още, че Пеевски има огромно влияние както в политиката, така и в икономиката. Той не вярва депутатът от ДПС да е самостоятелен играч. Нямам идея къде е дъното на айсберга, но не мога да си представя, че никой не стои зад Пеевски", подчерта банкерът. По думите му докато органите, които проверяват Пеевски са под негов контрол, депутатът всеки път ще излиза чист като ангел.

В момента бившият банкер е в процес на екстрадиция, като в сряда се очаква изслушване по делото пред сръбския съд по отношение на политическата мотивация за искането й.

По думите му неговото връщане в България е възможно или след окончателното решение на съда, което зависело от правосъдния министър на Сърбия, или ако той сам реши да се върне.

 

За това обаче имам определени условия – гаранции за живота на семейството ми и за справедлив съдебен процес, посочи Василев, който не вижда това да е възможно в момента.

Водещи

Най-четени