"Лекуват" с Моцарт недоносени бебета 17.01 | 14:24

В неонатологичното отделение на русенския АГ-комплекс, където се отглеждат недоносени бебета, звучи класическа музика

От Кремена Бедерева

В неонатологичното отделение на русенския АГ-комплекс, където се отглеждат недоносени бебета, звучи класическа музика. Това съобщи началникът на комплекса д-р Георги Хубчев. 

Той обясни, че според много теории тази музика въздейства положително на развитието на организма - на отделните органи,  тяхното нарастване и съзряване, както и на нервната система. 

"Музика от даден класически автор е за развитието на определен орган, но Моцарт е универсален и влияе на всички органи и системи", обясни теориите д-р Хубчев. Началото на експеримента било поставено преди четири дни. Така в неонатологичното отделение се пуска класическа музика - предимно произведения на Моцарт, Бах, Хендел и Хайдн. 

По думите на д-р Хубчев, ако резултатите са положителни,  музикалната терапия ще се прилага постоянно в отделението.  Към момента в отделение "Неонатология" на русенския  АГ-комплекс се отглеждат седем недоносени бебета, допълва БТА. 

Д-р Хубчев каза още, че според други теории бременните жени  след петия месец също могат да си пускат класическа музика, тъй  като тогава се развива слухът на бебето и то започва да чува.  Отделно, майките могат да пускат на рожбите си класически произведения през цялото им детство, което се отразява  положително на интелектуалното им развитие.

Водещи

Най-четени