8 технически университетa от цял свят в общи проекти 27.10 | 14:30

В обединението влизат учебни заведения от Дания, Германия, Белгия, Великобритания, Испания, Унгария и България

От Кремена Бедерева

Технически университети от осем държави се обединяват в консорциум, за да работят по общи проекти, съобщи във Варна Петър Радушев, началник на общинската дирекция за европейски програми и проекти.

По думите му в обединението влизат учебни заведения от Дания, Германия, Белгия, Великобритания, Испания, Унгария. От България ще участват Техническият университет във Варна и Висшето военноморско училище.

Консорциумът ще търси финансиране от международните институции, включително по VIII рамкова програма на ЕС.

Радушев взе участие в представянето на новия проект на Регионалната агенция за предприемачество и иновации във Варна. Директорът на организацията Димитър Радев посочи, че целта е изграждането на мрежа между различни европейски региони.

Финансирането - близо 2 милиона евро, е осигурено по програмата INTERREG IV на ЕК. В проекта участват региони от седем европейски държави, като водещ партньор е Испания.

Радев посочи, че е направено изследване на иновационните политики във всеки регион. За Североизточния район с център Варна като основни проблеми са посочени липсата на квалифицирани специалисти и на достъп до финансиране на национално ниво.

За всички партньори като недостатък е отчетен недостигът на пари за научни изследвания и липсата на връзка между изследователските звена и бизнеса.

Най-четени