TV7 започва кампания в подкрепа на хората с увреден слух 27.05 | 14:13

"Град на ангели" вече ще има жестомимичен превод

От Филипа Тодева

Над 100 хил. са хората с увреден слух у нас. За тях средата, която предлагат родните електронни медии, е недостъпна, безполезна и дискриминираща.

На 2 юни от 14:30 ч. ще се излъчи първият брой на "Град на ангели" с жестомимичен превод в ефир. Така предаването става първото в частна медия, достъпно и за глухите в България, съобщават от TV7.

Идеята за кампанията се ражда преди месец, когато водещата Ирина Тенчева заснема в Пазарджик предаване, посветено на болно от муковисцидоза момиче, чийто живот е спасен с помощта на хората от града.

Жена с увреден слух е сред първите, подали ръка. Лилия Ангелова е сред хилядите българи с такъв проблем, чийто основен приход е пенсията за инвалидност. Но в ежедневието си тя е активен и състрадателен човек, с много хобита и богата обща култура.

Тя продава единствената си златна гривна, за да бъдат закупени лекарства за нуждаещата се. В разговор с Лилия Ангелова Ирина научава за положението на тази голяма група от обществото ни.

Разбира, че глухите у нас са дискриминирани от почти всички обществени институции - нито в спешните медицински центрове, нито в полицейските участъци, нито дори омбудсманът разполагат с постоянен преводач, който да спомогне за осигуряване на полагаемите услуги за българските граждани с увреден слух.

Журналистката от TV7 си дава сметка, че точно толкова недостъпни са и националните телевизии, които не правят нито едно социално, забавно или риалити предаване, което да е преведено жестомимично или със субтитри. Жестомимичният превод в ефира на "Град на ангели" ще бъде дело на една от най-популярните преводачки - Таня Димитрова. Родителите ѝ са глухи и от малка свиква да разбира и превежда.

От 1998 г. е професионален слухово-речев терапевт, работи с деца и възрастни с увреден слух. Според Таня не всички новини и предавания са подходящи за жестомимичен превод, но останалите би трябвало да бъдат съобразени с нуждите на всички.

Най-четени