БАН и АЕЦ „Козлодуй“ ще обучават докторанти 20.12 | 09:57

АЕЦ „Козлодуй“ е сред малкото представители на бизнеса, които подпомагат науката и учените от БАН, посочват от Академията

От Ивелина Георгиева

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към БАН и АЕЦ "Козлодуй" ще подпишат договор за обучение на шестима докторанти. Това стана ясно от пресцентъра на Българската академия на науките. Обучението на младите учени ще бъде задочно като средствата за него ще бъдат осигурени от атомната централа.

Договорът между Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и АЕЦ "Козлодуй" ще бъде подписан днес в сградата на атомната централа.

В тази връзка от БАН ще връчат почетен знак "За заслуги към Българската академия на науките” на ръководството на централата. С почетното звание на академията ще бъдат отличени Милена Ценова - председател на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй”, на инж. Александър Николов – Изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй” и на Митко Янков – член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй”.

Предложението за присъждане на почетния знак е направено от Научния съвет на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. В мотивите към него е подчертан изключителният принос на ръководния екип на АЕЦ "Козлодуй” за заемане на заслуженото място на учените от Българската академия на науките в приложната дейност, свързана с трансфериране на научните постижения в практиката, в областта на енергетиката.

"В тези трудни за икономиката на България години, АЕЦ "Козлодуй” е сред малкото представители на бизнеса, подали ръка на науката и по-конкретно на учените от БАН”, се казва в предложението на Научния съвет на ИЯИЯЕ до УС на Българската академия на науките.

Водещи

Най-четени