БТА и БАН подписаха Споразумение за сътрудничество 07.04 | 14:41

Договорът цели по-обширна и по-подробна информация

От Мая Александрова

Генералният директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев и председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров подписаха днес Споразумение за сътрудничество.

"Чрез споразумението ще си помогнем взаимно, за да може българското общество да получава по-обширна и по-подробна информация, свързана с духовността и с науката", каза акад. Воденичаров. Той посочи, че БАН вече е създала 12 академични центъра в България, а БТА има 11 пресклуба в цялата страна.

"Желанието ни е тези центрове да координират своята дейност и да разпространяват информация", посочи председателят на БАН.

От своя страна генералният директор на БТА Максим Минчев подчерта, че подписаното споразумение е между две от най-старите български институции - БАН и БТА. През тази есен БАН ще навърши почтените 145 години, а БТА е навлязла в своята 117-а годишнина. Минчев отбеляза, че БТА и БАН са институции на духа и на държавността, преминали през много перипетии.

Генералният директор на БТА каза, че още през 2013 г. е започнало засиленото сътрудничество между БАН и БТА, като на Деветата световна среща на българските медии са участвали известни български учени - като почетни гости и лектори.

Максим Минчев заяви, че "БТА, като майка на всички останали медии, има възможността да разпространява много от новините и от дейността на БАН, и така те ще достигнат до по-голяма аудитория - до държавните институции, които вземат решенията, но и до медиите".

В навечерието на празника на БАН - за 145-годишнината на Академията, БТА ще подготви фотоизложба за историята на БАН, съобщи Максим Минчев.

"Убеден съм, че тази изложба ще е много интересна, защото архивът на БТА е изключителен - в него има документи и фотографии, които са много интересни", добави Минчев.

Той отбеляза също, че БТА на ден излъчва по 1000 информации и над 3000 снимки.

Водещи

Най-четени