Бургаски общински сайтове ще са по-достъпни за хората със зрителни увреждания 19.03 | 11:16

Инициативата е по настояване на тези хора

От Андриян Георгиев

Бургаската започва работа по осигуряването на по-лесен достъп до интернет страниците на общината, Туристическия информационен център и Общинския съвет за хората със зрителни увреждания, съобщават от общината в крайморския град.

Това е станало ясно по време на среща между служители от общинската администрация и представители на сдружения с нестопанска цел "Интеграция" и "Достоен живот", в които членуват хора с нарушено зрение.

Хората със зрителни увреждания са представили пред общинските IT специалисти помощният софтуер и компютърните системи, които ползват за четене на електронни страници и документи - "екранни четци", брайлов интерфейс и речев синтезатор, преобразуващ текстовия файл в говорима реч. Най-големи проблеми и затруднения предизвиквали изображенията и PDF-файловете, вместо HTML или други текстови формати, споделиха те.

Експертите от дирекция "Информационни технологии" са се ангажирали с преобразуване на информационната част в сайта на общината, корекции в менютата и оптимизиране контраста на електронните страници.

По време на срещата са били представени още помощните технически средства като увеличителни уреди – лупи, телескопи, ел. увеличители, софтуерните продукти за превръщане на плоскотекстов печат в електронен текст и т. нар. тифлосредства, които позволяват дори на хора с напълно загубено зрение да използват компютър.

Водещи

Най-четени