Българските библиотеки стават място мечта за хората 15.10 | 14:46

Правителството предоставя допълнителни средства за развитието им

От Цанка Донкова

В днешния високотехнологичен свят сякаш книгите са останали на заден план. Все по-малко хора уплътняват времето си с книга в ръка. Повечето предпочитат телевизията и компютъра. Малцина правят изключение, но дори и те се спират по-скоро на електронния вариант на книгите.

При тази ситуация обаче бъдещето на библиотеките въобще не изглежда розово. Сякаш единствената задача на литературните творби е да събират прах на някой рафт. А самите сгради и персонал на библиотеките са обречени на бездействие. Именно за да се прекрати тази тенденция е създаден и проектът "Глобални библиотеки".

Страната ни е част от инициативата от 2013 година, а основните цели са насочени към насърчаване модернизирането на библиотеките в цялата страна и приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество.

Библиотеките партньори имат достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника за ползване от посетители и обучение за своите служители, обслужващи посетителите. Очаква се библиотеките да разширят обхвата на предлаганите услуги, да станат по-привлекателни за хората и да играят по-значима роля в развитието на местните общности.

Стана ясно още, че правителството предоставя допълнителни 300 000 лв. за реализиране на дейностите по програмата "Глобални библиотеки", съобщават пресслужбата на кабинета.

Програмата е продължение на приключилия проект "Глобални библиотеки-България".

Средствата се предоставят на фондацията "Глобални библиотеки-България", чиито съучредители са министерствата на културата и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националният дарителски фонд "13 века България", НСОРБ, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюзът на народните читалища.

С продължаването на програмата се цели да се надградят резултатите, получени до този момент, като ще се подпомогне функционирането на вече изградените информационни точки и разкриването на нови възможности за библиотечно-информационно обслужване на населението в цялата страна.

Водещи

Най-четени