В Плевен осиновени деца садят дръвчета в "Гора на осиновените" 15.08 | 11:01

Повод за това е осиновяване на дете от приемно семейство

От Андриян Георгиев

Още едно дърво бе посадено в "Гората на осиновените” пред Центъра за настаняване от семеен тип за деца на възраст между 7-18 г. в ж.к. "Сторгозия", съобщават от община Плевен.

Повод за това бе поредното осиновяване на дете от дома. Инициативата за всяко дете, намерило семейство, да се засажда дърво стартира миналата година с надеждата фиданките да станат многобройни.

До момента са осиновени 5 деца, а до края на месеца още едно дете ще намери обич и грижи в ново семейство.

Децата от Центъра ще заминат тази седмица на 10-дневна почивка в Кранево. Средствата за престоя им са осигурени от спомоществователи.

В Плевен през 2010 г. 6 деца, лишени от родителски грижи, бяха изведени от различни социални заведения и настанени в приемни семейства.

За 2011 приемните семейства са вече 17, след като преди две седмици бяха одобрени още 4 кандидати за приемни родители.

Община Плевен е одобрена и ще бъде партньор на Агенцията за социално подпомагане по проекта "Приеми ме!” на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”. Той ще бъде с продължителност две години, след което се очаква да стане държавно делегирана дейност.

Целта на проекта е популяризиране и развитие на услугата приемна грижа, а също и  подкрепа в процеса на деинституционализация на деца, като създава и реализира устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа за деца, настанени в специализирани институции и на деца в риск от изоставяне.

През първите шест месеца на 2011 г. на национално ниво в Агенцията за социално подпомагане  са подадени 271 заявления от желаещи да бъдат доброволни и професионални приемни родители, като  утвърдени от тях са 194 приемни семейства. За същия период от време са настанени 182 деца.

Водещи

Най-четени