Водолази ще се обучават край Созопол, Китен и Царево 07.06 | 11:30

За първи път в България ще има курс по техническо гмуркане

От Елена Коцева

За първи път в България ще се проведе обучение на технически водолази на дълбочина 100 метра това лято.

Това ще се случи в рамките на двуседмични курсове, които ще проведе у нас световният шампион по дълбочинно спускане под вода Паскал Бернабе, съобщиха от Асоциация "Техникъл дайвинг България”.

Французинът, постигнал невероятните 330 метра под вода посещава страната ни за втори път.

Курсовете ще се проведат в Созопол, Китен и Царево. Именно при последните два курорта има подходящи места от по 100 метра дълбочина, където може да се извърши обучението. То ще започне на 15 юни.

За да участва в курсовете, водолазът трябва да е сертифициран по съществуващите системи, а също да има регламентирано количество записани гмуркания. Екипировката и техниките в техническото гмуркане са различни от стандартните.

Първият по техническо гмуркане у нас под ръководството на световният шампион по дъблочинно спускане под вода се състоя през август 2010 г.

Акцентът в началното обучение бе осигуряването на възможност водолазите да се справят с почти всички аварийни ситуации, в които могат да попаднат – включително плуване без въздух, без плавник и някои умения, свързани с ползването на специфичното техническо оборудване. Той е и фундаментален за по-нататъшното развитие на един технически водолаз.

Вторият етап бе за ползването на висококислородни газови смеси по време на декомпресионното изплуване от дълбочина - това е технология, при която се използват газове с високо съдържание на кислород.

Третият курс бе за ползване на дънни технически газове (тримикс), представляващи смес от кислород, азот и хелий, позволяващи престой в по-големи дълбочини и на висококислородни смеси за декомпресия при изплуване.

Асоциация "Техникъл дайвинг България” (Technical Diving Bulgaria) е учредена през януари 2011 г. със седалище Русе. Целите на асоциацията са свързани с популяризиране и развитие на подводния спорт и техническото гмуркане.

Водещи

Най-четени