Военна информационна система ще "прави" карти и снимки от въздуха 18.06 | 14:07

За МО това е уникална възможност за реализиране на нови услуги за гражданите, администрациите и бизнеса

От Кремена Бедерева

Първият спечелен проект на МО по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) вече е факт.

Проектът е за "Изграждане на информационна система за предоставяне на публичен достъп до пространствените данни и услуги на Министерството на отбраната".

Инициативата за кандидатстване по ОПАК беше изцяло на дирекция "Стратегическо планиране", чиито експерти успяха да подготвят качествен проект, с който кандидатстваха за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, посочи началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов при откриването на конференцията.

Проектът е с продължителност 18 месеца и е на стойност малко над 809 000 лева, допълва БТА. За МО това е уникална възможност за реализиране на нови услуги за гражданите, администрациите и бизнеса, посочи ген. Симеонов.

Информационната система ще бъде обслужвана от Военно-географската служба, която съгласно закона има задължението да изпълнява дейностите по създаване на геоинформационни продукти - карти, схеми, анализи на терена, цифрови данни за местността, снимки от въздуха и друга географска информация за потребностите на целевите групи.

Очаква се проектът да подобри обслужването, като реализира по електронен път заявките на ведомствата, гражданите и бизнеса с пространствените данни, на които МО е собственик.

Водещи

Най-четени