Все повече българи искат да станат доброволци 29.12 | 16:32

Според директора на Младежкия червен кръст много хора искат, но нямат възможност за благотворителност

От Ивелина Георгиева

Все повече българи през последните години желаят да станат доброволци. Това заяви Атанас Цветански, директор на Българския младежки червен кръст (БМЧК) специално за iNews

Според младия доброволец има много българи, които имат желание, но нямат възможност за благотворителност и затова стават доброволци, коментира още той, че българите сме на последно място по благотворителност.

Когато нямат възможност да дарят нещо материално, те даряват от времето си, което също е благотворителност, коментира Атанас Цветански.

Относно материалните блага сме последни по благотворителност, но пък българинът е добър и склонен да се притече на помощ в труден момент, смята директорът на БМЧК.

Доброволците в БЧК са 13 000, а в младежката й организация са 6 000, добави Цветански.

Над 100 от доброволците са се включили в днешната инициатива на БМЧК, в която раздават подаръци - играчки на всички болни деца в страната.

Над 1000 деца от цялата страна бяха зарадвани от доброволците на младежката организация, които им подариха най-различни играчки. 300 хоспитализирани деца в София и 700 от страната получиха едни от най-хубавите и скъпи играчки, които могат да се срещнат в магазините.

Това бяха кукли Барби, различните герои от филмите на Дисни, Лего конструктори, колички с дистанционно и др. Играчките са дарение от фондацията "Силви Вартан” за България и са на стойност над 74 000 лева.

Играчките, които останат и не бъдат раздадени ще бъдат подарени на различни деца в неравностойно положение, болни от диабет, на хемодиализа и др.

Инициативата на БМЧК зарадва всички болни деца днес, в които са настанени в 28-те области на страната и 30 общински болници.

Водещи

Най-четени