Деца се учат да оцеляват сред природата в Банско 05.09 | 08:46

За втори път Дирекцията на Национален парк "Пирин" организира летен обучителен лагер

От Цанка Донкова

Как се оцелява в дивата природа научиха децата от клуб "Пирински орли" в Банско. За втора поредна година дирекцията на Национален парк "Пирина втора поредна година организира летен обучителен лагер за малчуганите.

В местността "Бъндеришка поляна" участниците сами са изградили палатков лагер и в продължение на три дни са живели като истински планинари.

Децата сами са си приготвяли храната, проверявали са физическата и психическата си издръжливост по време на преходи, участвали са в различни забавни игри и състезания.

Лагерът е част от образователните дейности на Национален парк "Пирин", организирани под мотото "За природата се учи най-добре сред самата природа!", поясниха от парковата дирекция в Банско.

Обучението в планината дава възможност на децата да научат интересни факти и видят на "живо" различни дървесни видове, ендемични и лечебни растения, да наблюдават и определят птици, насекоми, риби и земноводни, допълва БТА.

Образователните дейности се съчетават със спортни игри и приложни занимания - даване на първа помощ при инцидент в планината, търсене на "съкровища", приготвяне на хляб и други. Младите планинари от клуб "Пирински орли" са отнесли със себе си и спомена за вечерния лагерен огън, звездното небе над Пирин, красивите пирински "очи" - езерата.

Най-четени