Деца украсиха Коледната елха в Президентството 21.12 | 14:20

Децата и техни близки на благотворителната инициатива "Българската Коледа" гостуваха на държавния глава и на съпругата му в навечерието на Рождество Христово

От Кремена Бедерева

Президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова, заедно с деца на благотворителната инициатива "Българската Коледа" украсиха Коледната елха в Гербовата зала в Президентството, информира БТА.

Децата и техни близки гостуваха на държавния глава и на съпругата му в навечерието на Рождество Христово. През тази година е деветото издание на кампанията "Българската Коледа", която държавният глава определи като най-мащабната благотворителна обществена инициатива за последните години.

До момента инициативата е помогнала на над 1000 български деца и помага, защото това е траен ангажимент, посочи президентът Първанов. Подпомогнати с модерна апаратура бяха повече от 145 болници.

Президентът отбеляза, че "Българската Коледа" има своите многобройни постоянни приятели, които подпомагат инициативата, както и че има немалко български бизнесмени, които подкрепят благородната кауза. Това, че милиони българи за тези години се включиха в "Българската Коледа", не сваля отговорността на държавата за търсенето на по-качествено здравеопазване, заяви президентът.

По думите му няма нищо по-важно за институциите, държавата и обществото от здравето на всеки българин и сред това приоритет трябва да бъде детското здравеопазване. Георги Първанов отбеляза принципа на прозрачност при събирането и разпределянето на средствата в инициативата и заяви, че "Българската Коледа" е силна с това, че се вижда къде отиват парите, че не се дават за нещо абстрактно, а за здравето, за живота на децата.

Държавният глава посочи, че със съпругата си и с общността на "Българската "Коледа" ще подпомагат новия президент Росен Плевнелиев, за да може всяко следващо издание на инициативата да бъде по-добро, независимо от кризата.

Същевременно, от БСП съобщиха, че председателят на НС на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев дари лични средства - 1000 лева на инициативата "Българската Коледа”. Традиционно всяка година Сергей Станишев дарява средства за благотворителната кампания.

Водещи

Най-четени