Един милион европейци - възможност за нов закон 15.12 | 17:05

Т.нар. "гражданска инциатива" е предвидена в Договора от Лисабон

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) вече ще трябва да се съобразява и с т.анр. "гражданска инициатива" при изготвянето на законопроекти. Това стана факт, след като европейските депутати одобриха текста на предложението, предварително съгласувано със Съвета.

Според текстовете един милион граждани на ЕС ще имат право да поискат от Европейската комисия да изготви ново законодателство. Подписите за инициативата трябва да бъдат събрани от най-малко една четвърт от държавите в ЕС. Днес, при 27 страни-членки в общността, подписите трябва да бъдат събирани в най-малко седем държави членки.

Подписите могат да се събират и онлайн. Гражданската инициатива и по-точно събирането на подписите може да продължи само 12 месеца. Определен е и броят на подписите, които могат да се събират във всяка държава – от 3 750 от Малта до 74 250 от Германия. Всеки, който иска да се подпише в "гражданска инициатива" трябва да бъде гражданин на ЕС и да има право да гласува според националното законодателство.

Три месеца след получаването на подписите от ЕК трябва да обявят дали ще изготвят предложение за закон или не. Мотивите за действията на Комисията ще бъдат публикувани публично.

Предложението беше одобрено с гласовете на 628 гласа "за", 15 се обявиха "против", а 24-ма депутати се въздържаха. До седмици Съвета на министрите ще одобри официално предложението, а след това държавите ще имат 1 година, за да транспонират текстовете в националното законодателство. Това означава, че до 2012 година един милион европейски граждани ще могат да инициират създаването на нов закон в ЕС.

Водещи

Най-четени