Защо крепостта Царевец блесна в лилаво 11.11 | 17:32

От общинската администрация във Велико Търново ще привличат обществения интерес към наболяла тема

От Беатрис Николoва

Крепостта Царевец е едно от културно-историческите места у нас, които нямат аналог. Няма българин, който да не се чувства горд, намирайки се на това историческо място. По тази причина общинската администрация във Велико Търново измисли оригинален начин да привлече вниманието на обществото.

На 17 ноември в продължение на 30 минути крепостта "Царевец" ще бъде осветена във виолетов цвят в знак на подкрепа на Световния ден на недоносените деца. Инициатори на кампанията са фондация "Нашите недоносени деца" в партньорство с Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI) и Световният Алианс срещу преждевременното раждане.

Целта на събитието е е да бъде насочено вниманието на обществото към нарастващия брой на преждевременните раждания. Световната статистика показва, че едно на всеки десет новородени деца се ражда недоносено. България също е част от тази статистика.

Данните на фондацията са наистина стряскащи, според тях има региони, в които преждевременните раждания са над 17%. Благотворителната дейност на фондацията е свързана с набиране на средства за закупуването на качествена апаратура за неонатологичните отделения.

Водещи

Най-четени