Министрите дават пръв пример, дарявайки кръв 14.09 | 10:34

Министерството на здравеопазването и Националният център за трансфузионна хематология отправиха призив за кръводарители заради появилия се недостиг на кръв

От Кремена Бедерева

Преди ден Министерството на здравеопазването и Националният център за трансфузионна хематология отправиха призив за кръводарители заради появилия се недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О.

Разкрити бяха временни пунктове за кръводаряване в Министерството на здравеопазването и в централата на БЧК в София.

Днес на призива започнаха да откликнат и министрите. Вътрешният министър Цветан Цветанов пръв се включи в акцията по кръводаряване, като дари кръв.

"Ако това помогне за спасяването на човешки живот, или за предстоящи операции, които са планирани и трябва да бъдат направени, смятам, че всеки един би било редно да го направи", каза Цветанов, след като дари 450 грама кръв в пункта в Министерството на здравеопазването.

"Кръводаряването за мен е личен акт. Разбрах за тази акция снощи, от късните новини", каза министърът. "След като погледнах по новините всичко това, което беше като призив към българските граждани, се обадих на министър Атанасова и казах: "Каква е възможността да даря кръв", каза той.

Той благодари на медиите за това, че са го информирали за кампанията.

"Това ми е седми път кръводаряване. Три пъти съм давал в казармата. Там това беше желание на войниците, защото пет дни взимаш отпуска. Винаги имаше голяма опашка. Всеки отиваше доброволно. След това съм давал пак на подобни инициативи. Един път съм давал за баща ми, когато го оперираха – трябваше да има кръв от близки", каза Цветанов.

Той отбеляза, че кръводаряването е полезно за всеки организъм, тъй като, след като се възстанови кръвта, имунната система стана по-силна.

Министър Делян Добрев също се включи в инициативата и дарява кръв в пункта в Министерството на здравеопазването. "Смятам, че винаги когато имаме възможност, трябва да даряваме кръв. За пръв път кръводарявам, въпреки че в Министерството на всеки два месеца правим такава кампания. Радваме се, че се отзовахме днес, не само аз, но и редица други директори на дружества, директори на дирекции, главният секретар, началник на кабинета – всички са тук. Така че ще дадем добър пример за взаимна помощ", каза той.

Добрев добави, че е научил за кампанията от негова колежка, която призовала всеки в Министерството. "Процедурата въобще не е болезнена. Аз, като човек, който за първи път дарява кръв, казвам на всички, които не са го правили – въобще не боли. Освен това дават два дни отпуска, които в моя случай няма как да се ползват”, каза Добрев.

В София само след обяд вчера кръв са дарили около 30 души, каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

"Надявам се, че със старта, който дадохме днес на кампанията, кръводарителите ще бъдат много повече", добави тя. По думите й дефицитът на кръв от групите 0 и А се получи, защото август е месец на отпуски и хората не са по работните си места.

"При това болниците не спират да работят, не спират нито операции, нито интервенции. Имаше доста катастрофи през август. Имаше няколко операции, при които се трансплантираха органи, за което също е необходимо кръв, обясни Атанасова.

След малко ще бъда в Националната кардиологична болница, защото тук е кардиохирург от Кьолн и ще извърши операции на три деца. Те всички са с нулева група, т.е. има сериозен недостиг от няколко кръвни групи и не може да се осъществяват всички планирани операции – така, както е необходимо, каза още министърът на здравеопазването.

Водещи

Най-четени