Мобилно приложение решава проблема с бракониерите 16.04 | 10:00

Това ще стане възможно след промени в закона

От iNews.bg

Един от най-сериозните проблеми, свързани с ловуването, е този как да се справим с бракониерите. Техните хайки обикновено са доста опасни, защото ловуват по всяко време и навсякъде. Изглежда обаче това може да бъде решено по много лесен начин – чрез мобилно приложение.

Подобно нещо ще бъде възможно, след като бъде въведен единен документ, обединяващ сегашното разрешително за лов, членска карта и удостоверението за подборно ловуване. Идеята много ще улесни всички ловци, тъй като няма да им се налага да носят в себе си няколко документа, а само един, които изглежда като пластика с чип като личната карта или дебитната карта. На нея ще има личните данни на притежателя, информация за сдружението, в което членува, както и такава за ловните му кучета, съобщи TV7.

"Членската карта се издава от ловните сдружения, ловният билет се издава от ловните и горските стопанства, удостоверението за ловни водачи и за подборен лов – от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Това създава много неудобства при издаване на документите най-вече за ловците", обясни Юлиян Русен, началник-отдел "Лов и опазване на дивеча" към ИАГ.

Със сигурност всички ловджии ще подкрепят предложението, тъй като така няма да им се налага да губят много от свободното си време, за да набавят всички разрешителни. Новият документ ще улеснени и контролния орган, защото само с едно сканиране на картата с мобилен телефон проверяващите ще получават пълната информация за ловеца.

Очаква се в средата на май да бъде решено окончателно дали ще бъде въведен новият документ. Тогава ще има общо събрание на управителния съвет на Националното сдружение.

Водещи

Най-четени