НСИ с нова услуга - анкетира фирмите онлайн 09.01 | 14:47

Ако 2011 е била годината на преброяването, то тази ще бъде посветена на бизнеса и улесняването му чрез нови електронни услуги

От Кремена Бедерева

Националният статистически институт (НСИ) вече предоставя нова услуга и анкетира фирмите онлайн, съобщи във Варна председателят на организацията Мариана Коцева.

Тя посочи, че ако 2011 е била годината на преброяването, то тази ще бъде посветена на бизнеса и улесняването му чрез нови електронни услуги. Събраната информация от анкетирането на фирмите се ползва като ориентир за пазарната ситуация в страната, припомни Коцева, цитирана от БТА.

От тази година предприемачите ще губят максимум по 3 минути, за да попълнят анкетните карти. Коцева подчерта, че информацията, представяна от бизнеса по електронен път, е максимално защитена. Покани да попълнят анкетите онлайн са получили над 3200 фирми от цялата страна.

До момента 48 на сто от тях са попълнили картите, уточни Коцева. За да направи нововъведенията, НСИ използва базата, създадена във Варна преди преброяването през миналата година, разказа Коцева. По думите й освен нужната база, в крайморския град е създаден и компетентен екип, който се справя с поставените задачи.

Процесът по анкетирането на фирмите в страната трябва да приключи на 10 януари, каза Коцева. Очаква се териториалното бюро на НСИ във Варна да обработи събраните онлайн данни още до 16 януари.

Водещи

Най-четени