Няма как да устоите на пейзажа на Шабленския фар 18.08 | 16:25

Инвестираха над 300 000 лева в проекта

От Теодора Кокаланова

Посетителите на Шабленския фар - най-старото навигационно съоръжение по българското крайбрежие, ще могат да се наслаждават на пейзажа и от наблюдателна площадка на брега. Общинският терен от пет декара е облагороден в рамките на проект по оперативната програма "Рибарство", съобщи кметът на Шабла професор Райна Бърдарева.

Инвестицията надхвърля 314 000 лева. Близо до фаровата кула са поставени четири дървени пирамиди, в които се предвижда да бъде подредена експозиция от морски възли, археологически находки и снимки за историята на риболова. Туристите могат да отдъхнат на пейки, докато чакат ред да се изкачат на фара, уточниха от общината.

"Със социализацията на терена общината вече може активно да популяризира туристически маршрут от фара през зеления образователен център в Шабла и Големия остров край Дуранкулак с праисторическото селище", заяви Райна Бърдарева.

Кметът добави, че обновеният район ще бъде открит по повод празника на Шабла на 24 август, когато се очакват и туроператори. Шабленският фар е не само ветеран, но и най-високо навигационно съоръжение на българския Черноморски бряг. Древният град Кария в Шабленския залив е смятан за най-важното транзитно пристанище в района до шести век след Христа, предаде БТА. 

 

Водещи

Най-четени