Обучават фермери от НАТУРА 2000 13.01 | 18:26

Проектът обхваща регионите Русе и Гюргево

От Елена Коцева

Фермери, обработващи земи в обхвата на НАТУРА 2000 от регионите Русе и Гюргево, ще преминат през специално обучение.

Подготовката им ще се осъществи в рамките на българо-румънски екологичен проект "Трансграничен екологичен коридор Русе-Гюргево" по програма Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013.

Негови изпълнители са клуб "Приятели на природен парк "Русенски Лом" в Русе, асоциация "Societatea Ecologica Romania Verde" в Гюргево и русенското сдружение "Еколинкс". Общата му стойност е 321 000 евро, съобщава БТА.

Проектът се изпълнява на територията на природните паркове "Русенски Лом" и"Комана" и защитените зони Ломовете и Комана.

Целта е да се подпомогне собствениците на земи, попадащи в тези паркове и в НАТУРА 2000, при запознаването им с възможностите и рестрикциите при тяхното използване.

Цел на обучението ще е и устойчивото развитие на трансграничните зони чрез изграждане на екологичен коридор между двете съседни области, установяване на трайни взаимоотношения между партньорите за изграждане капацитет за управление на екологичния коридор и изпълнение плановете за управление на защитените зони.

Водещи

Най-четени