Осем нови детски площадки за столичните паркове 03.01 | 12:56

В 40 детски градини също ще има нови места за игра

От Гергана Златкова

Тази година със средства на Столичната община ще бъдат изградени осем нови детски площадки.

Те ще се намират в Докторската градина, парк "Баня Лозенец", Северния и Южния парк, както и в парка "Студентски".

Това съобщи днес кметът Йорданка Фандъкова. Тя посети новоизградена детска площадка в район "Слатина", заедно със заместник-кмета Мария Бояджийска и кмета на района Антоанета Апостолова.

Това е 47-та детска площадка, изградена в район "Слатина" със средства на бизнеса. Освен тях с в района са направени други 20 площадки с европейски средства, допълва БТА.

Детската площадка е с площ 300 кв. м, има 18 съоръжения за игра и ударопоглъщаща настилка. Проектът предвижда в близост да бъде изградена и друга площадка с фитнес на открито. 

По думите на Фандъкова районните кметове ще получат с половин милион лева повече от миналата година за ремонт и поддръжка на старите детски площадки.

Тя посочи, че по програма на Столичната община 40 нови детски площадки ще бъдат изградени в детските градини.

Фандъкова припомни, че тази година е увеличен с един милион лева бюджетът за поддръжката на парковете и "зелената" система на града.

Това са парковете и градините, както и зелените площи в междублоковите пространства, посочи кметът.

Заместник-кметът Бояджийска пък съобщи, че старите детски площадки в столицата са над две хиляди. Тя отбеляза, че тези в междублоковите пространства се поддържат от районните кметове.

Площадките в парковете, които са над 200, се поддържат от дирекция "Зелена система" в Общината и се ремонтират със средства от Столичния общински приватизационен фонд.

По думите на Бояджийска поетапно са премахнати и голяма част от опасните площадки, на тяхно място ще бъдат направени нови, там където има нужда.

Към момента обхватът на децата в детските градини в столицата във възрастта между 3 и 6 години, е над 80%.

Според Фандъкова това е нормален процент за Европа. Големият недостиг остава в детските ясли. Там процентът обхват е около 35 %.

Усилията са насочени към строителство и се използват всички възможности за увеличаване на местата. Недостигът на места в детските градини е динамичен процес. Има информационна система, всичко е прозрачно, всеки може да провери чакащите. В техния брой се включват и такива, които още нямат право да посещават детска градина.

"През 2013 г. ще бъдат построени два пъти повече детски градини от предишната, благодарение и на помощта, която държавата е дала с решението за инвестицията в големите градове. Ще бъдат открити 16 нови детски градини и над 2000 нови места”, каза още кметът на столицата.

До този момент са построени 52 нови сгради за детски градини в столицата.

Водещи

Най-четени