Панагюрище е за завиждане - има си богата история и красив център 16.07 | 21:40

Влагат близо пет милиона лева за модернизиране на централната градска част

От Теодора Кокаланова

Близо пет милиона лева ще бъдат инвестирани в модернизиране на централната част в град Панагюрище. Започва реализацията на проекта "Панагюрище - общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот", съобщиха от пресцентъра на общината.

Средствата са осигурени от Оперативна програма "Регионално развитие". Основен източник на финансиране в размер на 85% е Европейският фонд за регионално развитие на Европейския съюз, 10% е съфинансирането от националния бюджет, а останалите 5% са от бюджета на община Панагюрище.

Предвидено е да бъде подменена настилката на площад "20-ти април" с гранитни плочи, като ще се изгради и общодостъпна среда за хората с увреждания. Всички елементи на площадното пространство ще бъдат обновени. Ще се разшири обхватът на зелените площи и ще се поставят автоматични поливни системи.

Районът на мемориалния комплекс "Априлци" ще бъде изцяло благоустроен, а нова прожекторна система ще осветява паметника през тъмната част от денонощието. В проекта е включен и градският парк с възстановяване на фонтана, облагородяване на алеите, обновяване на детската площадка и изграждане на фитнес на открито.

От пресцентъра посочват още, че проектът е изготвен в съответствие с национално-историческото значение на града и културното му наследство от древността. Изображение на фиалата от панагюрското златно съкровище, разположено в самия център на площада, ще бъде обединяващото звено между мемориален комплекс "Априлци" и историческия музей в Панагюрище, предаде БТА. 

 

Водещи

Най-четени