Патрулиращи полицаи помагат на измръзнали и бездомни хора 30.01 | 15:14

Само през последното денонощие на телефон 112 са получени 21 сигнала за бедстващи

От Кремена Бедерева

Само през последното денонощие на телефон 112 са получени 21 сигнала за бедстващи, на които е оказана компетентна помощ, съобщават от пресцентъра на МВР.

Една от приоритетните задачи на патрулиращите през нощта полицейски екипи е при установяването на хора в безпомощно състояние да оказват съдействие за настаняването им в предназначените за това места. Това важи с пълна сила тези дни, когато температурите са рекордно ниски. През последното денонощие и в Националната система 112 са постъпили 21 сигнала за бездомни и измръзнали хора.

Само на територията на столицата в Дома за временно настаняване на пълнолетни през нощта са получили подслон 9 души. По информация на СДВР и на Дирекция "Социални дейности” към Столичната община в момента общият брой на хората, настанени там е 31 – което представлява пълният капацитет на дома.

В Бургас на телефон 112 са били получени сигнали за 4-ма бедстващи, които са настанени в приют за бездомни в кв. "Акациите”.

В центъра във Варна са реагирали на 3 съобщения – премръзнал и неконтактен човек бил откаран в дома му, друг – настанен във временно убежище, а бездомник в Добрич е настанен в лечебно заведение.

На двама премръзнали жители на с. Навъсен, Хасковско, за които сигнал бил подаден на тел. 112, е оказана медицинска помощ и са прибрани по домовете им. Бездомна жена, която потърсила подслон във фоайето на болница, е настанена в дом за временно настаняване - Пазарджик.

Измръзнал бездомник бил открит и на територията на Плевен. Той веднага бил откаран в болница за оказване на медицинска помощ.

И през следващите дни, в които се очаква особено ниските температури да се задържат, полицейските автопатрули ще следят за бездомници и скитници и ще си партнират с екипите на общините при настаняването им в изградените центрове и домове.



Най-четени