Пернишки университет ще си сътрудничи с китайско висше училище 18.09 | 16:51

Ще обучават съвместно студенти в специалност "Зелена енергетика"

От Олга Андреева

Европейският политехнически университет в Перник и Чанчунският политехнически университет в Китай подписаха петгодишен договор за съвместно обучение на студенти, съобщиха от българското висше училище.

Контрактът е по обща четиригодишна бакалавърска програма, специалност "Зелена енергетика". Обучението ще се води на английски език, уточнява БТА. Двете страни ще съгласуват критериите за приемане на студенти и учебните планове.

Ежегодно ще се уточняват програмите по всички дисциплини. Студентите ще бъдат изпитвани по всяка дисциплина от титуляра на съответния предмет, но от партньорския университет. 

Договорът предвижда и обмяна на студенти, като след първите две години студентите, които са учили в България, продължават в Китай, а обучаваните в Китай ще следват в България. Студентите ще се дипломират в държавата, в която са приключили семестриално обучението си.

В Държавната изпитна комисия ще участват академични представители и от другата страна. Студентите ще завършват с дипломи от двата университета.

Подписаният от ръководствата на двете висши училища договор е новост за нашата страна. За първи път се договаря такъв тип съвместно обучение по иновативна специалност, каквато е "Зелена енергетика", твърдят от университета в Перник.

Очаква се към програмата да бъде проявен голям интерес от европейски студенти и от техни китайски връстници.

Водещи

Най-четени