Пето Районно в Бургас се сдоби с нова сграда 11.10 | 17:54

В сградата ще се помещават и служби от системата на МВР

От Ивелина Георгиева

Сграда, която бе собственост на "Лукойл-Нефтохим-Бургас" заработи от днес като полицейски участък в Бургас.

Петролният гигант е дарил сградата чрез община Бургас на вътрешното министерство и от днес в нея се помещава Пето Районно управление.

За ремонта на сградата са инвестирани близо 2 милиона лева и освен Пето Районно в нея ще се заработят и други служби от системата на вътрешното министерство.

В нея ще се помещават още специалната куриерска служба, Дома за временно настаняване на пълнолетни лица и заведението за отрезвяване, сектор «Миграция», служба «Отбранителна и мобилизационна подготовка», стаи за жертви на домашно насилие, за полицейска закрила на малолетни и непълнолетни лица и арестни помещения, ползвани от всички градски районни управления.

В новата сграда в специално обособено помещение служители от «Български документи за самоличност» ще обслужват гражданите от територията на Второ и Пето Районно управление в Бургас.

Освен тях в салона са предвидени работни места и за служителите на сектор «Миграция», които променят досегашния си адрес от Първо РУП - Бургас с този на Пето РУП – Бургас.

В сградата са оборудвани и пет спални помещения за командировани по крайбрежието от вътрешността на страната служители на МВР, като по този начин ще се спестят разходи за тяхната издръжка.

Многофункционалното здание бе открито от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, който посочи, че с даряването на сградата на МВР от страна на общината са спестени и държавни пари, тъй като ако е трябвало да се търси нов терен и да се изгражда напълно нова сграда, биха били необходими между 5 и 6 милиона лева.

"С партньорството на община Бургас успяхме да стигнем до най-правилното решение", заяви още Цветан Цветанов.

Старата сграда на Пето Районно управление ще бъде трансформирана в нова детска градина.

Обновеното детско заведение трябва да отвори врати през април следващата година, като в него ще се настанят общо 120 деца.

Цялостното й обновяване ще позволи до голяма степен да бъде решен въпросът с недостига на свободни места в детските градини в централната част на града.

Между Началника на Пето РУП - Бургас - главен инспектор Иван Вълков и Директорката на детска градина «Вълшебство» - Катя Мишева е подписан меморандум за сътрудничество, с който да се подпомогне дейността по превенция на престъпността сред подрастващите, както и да се повиши нивото им на информираност по отношение пряката работа на отделните полицейски структури в системата на МВР.

Водещи