Почистиха защитените зони при Гребната база в Пловдив 03.04 | 16:50

Паркът в западната част на Гребната база вече има съвсем нов вид, само след четири часа работа, в която са се включили повече от 200 души

От Кремена Бедерева

Акцията за почистването на защитените зони в района на Гребната база в Пловдив премина изключително успешно и се събраха много хора. Броят им дори надхвърли очакванията ни.

Това каза за Агенция "Фокус” Нели Арабаджиева от "Зелени балкани”. Паркът в западната част на Гребната база вече има съвсем нов вид, само след четири часа работа, в която са се включили повече от 200 души.

Използвани са всички предвидени за целта чували за смет, а освен това са събрани и голямо количество строителни отпадъци. Освен това от реката също са извадени много отпадъци.

Инициативата е на Национална скаутска организация, подкрепена е от неправителствени организации и община Пловдив. Това е продължение на акцията от есента на миналата година, проведена отново в същия район.

Според Арабаджиева има резултати от есенното почистване, тъй  като, преди да започне днешната инициатива е имало участъци, които са били съвсем чисти. Ако се правят такива почиствания периодично и систематично, паркът за няколко години ще изглежда съвсем прилично в дългосрочен план и ще бъде приятно място за разходка, каза Арабаджиева.

В района на почистването попадат 10 декара защитени зони от НАТУРА 2000 "Река Марица” и "Марица – Пловдив” при парк "Отдих и култура”. Днес оттам са събрани над 250 чувала с автомобилни гуми, брони за коли, бутилки и други неорганични отпадъци.

Водещи

Най-четени