Реновираме рибарските пристанища по Черноморието 28.10 | 12:06

До година и половина в България трябва да има 8 модернизирани рибарски пристанища

От Силвия Стоядинова

През декември ще бъде отворена Мярка 3.3. "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища" по Оперативна програма "Рибарство", съобщи директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Явор Недев. По тази мярка освен държавните пристанища ще могат да кандидатстват общински и частни пристанища.

Очаква се след година и половина в България да има поне 8 реновирани модерни рибарски пристанища. Според Недев реконструкцията им може да се определи като стъпка, равностойна на въвеждането на стандарта "Стара планина" за местните продукти.

Пристанищата са ключов елемент във веригата от улова на риба до крайния пазарен продукт. Целта на модернизацията им е да се осигури ефективно, сигурно и съобразено с хигиенните изисквания оборудване за разтоварване и обработване на рибата.

Успешно се изпълнява и стратегията на държавното дружество "Рибни ресурси" в което се апортира и третото от четирите пристанища, които ще бъдат създадени на Българското Черноморие. Две от рибарските пристанища ще са на северното крайбрежие - Балчик и пристанище Аспарухово до Варна, а две на южното. Пристанището в Созопол е първото рибарско пристанище с издаден сертификат, припомни Явор Недев.

До две седмици се очаква ИАРА да подпише договор с Националния гаранционен фонд и така бенефициентите по ОП "Рибарство" ще могат да разчитат и на фонда за съфинансиране.

Водещи

Най-четени