Реставрират храм-гробницата в могилата "Шушманец" 25.07 | 14:39

Храмът беше открит на 28 август 1996 г. от експедиция ТЕМП

От Кремена Бедерева

През август започва реставрация и консервация на храм-гробницата в могилата "Шушманец" в Долината на тракийските царе. Това съобщи за БТА директорът на казанлъшкия музей д-р Косьо Зарев.

Храмът беше открит на 28 август 1996 г. от експедиция ТЕМП. Той е изграден през 4 в. пр. Хр., но е бил използван и като гробница. Храмът няма аналогия на Балканския полуостров, тъй като е единственият тракийски храм с колони и в преддверието, и в камерата.

Тук тракийската представа за строежа на Вселената е детайлно разработена. В средата на предверието се издига впечатляваща колона, която завършва с голям диск - символ на слънцето, разказа д-р Зарев. За реставрацията е поканен д-р Китан Китанов, възпитаник на Сорбоната.

Той вече имат опит с реставрация на гробниците в Крън и Оструша в Долината на тракийските царе, добави директорът на казанлъшкият музей. Средствата за консервация и реставрация са осигурени по съвместен проект на музея и община Казанлък, спечелен пред ОП "Регионално развитие".

Стойността на проекта е 1 115 087 лева. Средства са 100 процента безвъзмездна помощ и ще бъдат усвоявани чрез Министерството на културата.

Водещи

Най-четени